clinicaltrial.be: een uniek portaal dat patiënten in contact brengt met klinische proeven

Nieuws
Newsletter
Sector
Maatschappelijke impact
Gezondheidsbeleid
Onderzoek en ontwikkeling
Klinische studies
Geneesmiddelen- en vaccinbeleid

Klinische studies zijn een essentiële fase in de ontwikkeling van een nieuw vaccin of geneesmiddel. Ze stellen in staat de doeltreffendheid en veiligheid van een nieuwe molecule te testen. Dit zorgt bovendien ook voor waardevolle nieuwe inzichten in de behandeling of preventie van ziekten. Tegelijk  kunnen patiënten dankzij klinische proeven gratis toegang krijgen tot veelbelovende nieuwe behandelingen voor ziekten waarvoor nog geen behandeling bestaat of waarvoor bestaande behandelingen momenteel niet de beste resultaten bieden.

Patiënten melden echter dat zij bij de diagnose niet altijd op de hoogte zijn van de mogelijkheid om aan een klinische proef deel te nemen. Informatie over klinische proeven is vaak alleen in het Engels beschikbaar en is daarnaast ook moeilijk te begrijpen. We zien vandaag ook heel wat versnippering van informatie, onder meer via allerlei bedrijven, ziekenhuisportalen of via patiëntenorganisaties die alles voor één ziekte proberen te bundelen.

Het was daarom essentieel om over één officiële bron te beschikken die alle goedgekeurde informatie in een geschikte taal aan de verschillende stakeholders kon verstrekken. Patient Centrics - Esperity heeft daarom in samenwerking met patiëntenorganisaties, ziekenhuizen en de (bio)farmaceutische industrie een uniek webportaal gecreëerd: clinicaltrial.be.Na meer dan twee jaar ontwikkeling werd dit platform op 20 mei 2023, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Klinische Proeven, officieel gelanceerd als onderdeel van een sensibiliseringscampagne #ThanksToScience die het belang van klinische proeven voor de verbetering van de levenskwaliteit van patiënten in de verf zet.

Nathalie-Lambot

"België is toonaangevend op het gebied van klinisch onderzoek. Dat is een belangrijke troef, want de vele studies die in ons land worden uitgevoerd, brengen hoop voor de patiënten die eraan deelnemen en zo gratis toegang krijgen tot de nieuwste behandelingen. Deze klinische studies leveren ook waardevolle informatie op voor de behandeling, preventie of genezing van toekomstige ziekten. Vanuit het oogpunt van de industrie staan wij dan ook volledig achter dit portaal, dat zeker een meerwaarde zal betekenen voor patiënten, artsen, onderzoekers en de industrie van innovatieve geneesmiddelen."

Nathalie Lambot
Public Health & Clinical Trials Advisor
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!