België kent nauwelijks prijsverschillen tussen veel originele geneesmiddelen en generieken

Sommigen doen graag uitschijnen dat innovatieve geneesmiddelen een gevaar vormen voor ons gezondheidsbudget. Natuurlijk zijn sommige revolutionaire-, nieuwe behandelingen niet goedkoop. Maar als we kijken naar het prijsverschil tussen originele geneesmiddelen, die reeds jaren op de markt zijn, en generieken, dan is de conclusie verbluffend. 

In België zijn er zeer aanzienlijke prijsdalingen van toepassing op geneesmiddelen die hun octrooibescherming verliezen. De procentuele prijsdalingen, bepaald in de wet, lopen op tot 69 %. Ze zijn identiek en zonder onderscheid van toepassing op zowel het originele geneesmiddel dat niet langer door een octrooi beschermd is, als de generieke of biosimilaire variant die op de markt komt. 

 Wat België helemaal uniek maakt, is de maatregel “quota goedkoop voorschrijven”. Sinds 2012 wil de overheid met deze maatregel artsen aanmoedigen om aan hun patiënten de goedkoopste geneesmiddelen voor te schrijven. Huisartsen moeten minstens 60 % “goedkope” geneesmiddelen voorschrijven. Voor specialisten is dit percentage afhankelijk van hun specialisme. Prijscompetitie tussen alternatieve geneesmiddelen wordt hierdoor aangemoedigd, en er zijn nauwelijks prijsverschillen tussen originele geneesmiddelen waarvan het octrooi verlopen is en hun generische of biosimilaire alternatieven. Wat weinigen weten is dat de originele off-patent geneesmiddelen soms zelfs goedkoper zijn!

Het beheersen van de uitgaven is uiteraard belangrijk maar de impact van geneesmiddelen op onze gezondheid én onze samenleving is dat zeker ook. Dankzij innovatie kunnen we vandaag patiënten genezen of de gevolgen van hun ziekte verlichtten. Dat heeft niet enkel invloed op hun eigen leven maar ook op hun omgeving, op het gezondheidssysteem en zelfs op de economie. Vandaar dat pharma.be pleit voor het stimuleren van innovatie.

Op 21 mei j.l. werd die innovatie op passende wijze gevierd met de jaarlijkse uitreiking van de Galenusprijs. Hét moment om de meest innovatieve farmaceutische ontdekkingen in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar waren negen bedrijven genomineerd voor diverse baanbrekende behandelingen. De onafhankelijke, wetenschappelijke jury koos uiteindelijk voor een geneesmiddel tegen symptomatische obstructieve hypertrofe cardiomyopathie (HOCM). Een (erfelijke) hartziekte gekenmerkt door een abnormale verdikking van de hartspier bij volwassen patiënten. We wensen alle genomineerden en uiteraard in het bijzonder de winnaar, Bristol Myers Squibb, van harte te feliciteren! 

Portrait Caroline Ven
Caroline Ven
CEO pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!