België goed voor een zesde van totale Europese farma-export

Persbericht
Sector
Onderzoek en ontwikkeling

België:

  • Europese nummer twee in export van geneesmiddelen
  • Aantrekkingspool in Europa voor investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling
  • Meer dan 200 farmaceutische bedrijven, meer dan 34.000 werknemers

België ontpopt zich hoe langer hoe meer tot één van de belangrijkste 'biofarmaceutische hubs' van Europa. Ons land vertegenwoordigt nog geen 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de Europese Unie, maar staat wel in voor maar liefst 15 procent van de totale export van Europese biofarmaceutica. Het Europese onderzoek naar en de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen en vaccins concentreert zich in belangrijke mate in België. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de 'Farmacijfers' van pharma.be, de koepel van de farmaceutische sector in ons land.

De nieuwe cijfers maken duidelijk dat België toonaangevend is als het gaat over de farmaceutische industrie. Niet alleen in vergelijking met het bbp, maar ook in verhouding tot het bevolkingsaantal doet de sector het uitzonderlijk goed. Met meer dan 200 farmaceutische bedrijven en meer dan 34.000 werknemers is het op Belgisch en op Europees niveau een topper.

Europese nummer twee in export van geneesmiddelen

Heel wat van de nieuwe, hoogtechnologische geneesmiddelen en vaccins worden in ons land ontwikkeld, getest en/of geproduceerd. België vertegenwoordigt 15 procent van de totale Europese export van biofarmaceutische geneesmiddelen, goed voor een tweede plaats in de Europese rankings: in absoluut volume gaat alleen Duitsland ons voor, in verhouding tot de bevolkingsgrootte moeten we alleen Ierland voorlaten.

"De nieuwe farmacijfers onderstrepen de unieke positie van de Belgische biofarmaceutische industrie vanuit een Europees perspectief. De bedrijven zijn er de afgelopen decennia in geslaagd een uitzonderlijke Belgischepharma hub op te bouwen binnen Europa. België is een sleutelland in Europa, zowel wat betreft het onderzoek, als de ontwikkeling, de productie en ook de distributie van geneesmiddelen en vaccins." Catherine Rutten, CEO pharma.be

Aantrekkingspool in Europa voor Onderzoek en Ontwikkelingsinvesteringen

Het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen ziektes is in België een belangrijke activiteit. Op het vlak van investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) per hoofd van de bevolking, staat België op de tweede plaats, na Denemarken. Bijna een tiende van de investeringen in O&O in Europa zijn gesitueerd in ons land.

De concentratie van kwalitatieve universiteiten en de bijbehorende spin-offs, waar hoogopgeleide specialisten baanbrekend onderzoek verrichten naar effectieve behandelingen tegen 's werelds meest uitdagende ziektes, speelt daar een grote rol in. Wat betreft de tewerkstelling in O&O, speelt België zeker ook een rol in Europa. Rekening houdend met het bevolkingsaantal, behaalt België een mooie 4de plaats.

Ambitie voor de toekomst

Het Toekomstpact, afgesloten tussen de federale overheid en de farmaceutische industrie in juli 2015, moet de koppositie van België nog meer versterken.

Het Pact bevat een heel gamma aan maatregelen om de koppositie van België als Europese biofarmaceutische hub te consolideren en zelfs nog te versterken. Zo komt het Toekomstpact tegemoet aan de noden van de patiënten, waardoor zij bijvoorbeeld sneller over de nieuwste therapieën zullen kunnen beschikken. Het voorziet ook in een modernisering van procedures en in het versterken van de troeven waarover we in België beschikken (onder meer klinische studies, stimuli voor O&O, ...).

"De regering heeft met het afsluiten van het Toekomstpact blijk gegeven van een langetermijnvisie, en heeft zo een belangrijk signaal gegeven aan de sector. Wij zijn er van overtuigd dat het Toekomstpact de nodige voorspelbaarheid en zuurstof biedt aan de bedrijven. Zodat we de investeringen in ons land op peil kunnen houden, en zo mogelijk nog verhogen. Zo kunnen we België aan de wereldtop van de biofarmaceutische innovatie houden." Catherine Rutten

Alle cijfers en statistieken zijn terug te vinden in de nieuwe brochure "Farmacijfers" (december 2015).

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!