argenx wint prestigieuze Galenusprijs voor Vyvgart®

Persbericht
Sector
Markttoegang
Terugbetaling

pharma.be, de koepelorganisatie van een 130-tal innovatieve farmaceutische bedrijven actief in België, feliciteert argenx met het winnen van de Galenusprijs 2022 voor Vyvgart®.

De Galenusprijs wordt beschouwd als de hoogste onderscheiding voor biomedisch onderzoek en ontwikkeling, is vergelijkbaar met een industrie-equivalent van de Nobelprijs en wordt uitgereikt in maar liefst 15 landen.

Voor deze 41ste editie, waren de volgende bedrijven genomineerd: Amgen, argenx, AstraZeneca, Lilly, Novartis, Pfizer en Sanofi. De prijs voor de winnende innovatie werd uitgereikt aan argenx door Premier De Croo tijdens een feestelijke ceremonie te Brussel in aanwezigheid van vele vertegenwoordigers uit de gezondheidssector.

Caroline Ven, CEO van pharma.be zei o.a. tijdens haar openingsspeech:

CVen armes crossed white dress

“Ons land behaalt indrukwekkend positieve resultaten op vlak van innovatie. Dat is zeker ook te danken aan het sterke ecosysteem in België, waarbij kennisinstellingen hand in hand samenwerken met de industrie om succesvolle nieuwe behandelingen te ontwikkelen. De nieuwe therapieën die in België worden ontwikkeld of geproduceerd, maken voor patiënten wereldwijd écht het verschil.

Het belang van de voetafdruk van de biofarmaceutische industrie voor ons land valt niet te onderschatten. Deze motor van groei, werkgelegenheid én innovaties die patiënten ten goede komen, moeten we koesteren. Een fiscaal en reglementair kader dat innovatie bevordert is cruciaal, onder meer op het vlak van de bescherming van intellectuele eigendomsrechten maar ook op het vlak van de toegankelijkheid van deze innovaties voor de Belgische patiënten.

Als we kijken naar de winnaars van de afgelopen Galenusprijzen, mogen we oprecht fier zijn. Maar indien we kijken naar de beschikbaarheid van deze innovaties voor de Belgische patiënten wordt een structureel probleem zichtbaar. Namelijk de trage toegang voor patiënten tot deze baanbrekende geneesmiddelen. Gemiddeld gingen er maar liefst 630 dagen of 21 maanden voorbij voordat er terugbetaling werd goedgekeurd voor de winnende producten!

pharma.be blijft aandringen op een versnelling en vereenvoudiging van de vergoeding van innovatieve geneesmiddelen zodat Belgische patiënten, net als in onze buurlanden, snel toegang krijgen tot de allernieuwste behandelingen. Op die manier zal de biofarmaceutische sector ook in de toekomst zijn rol kunnen waarmaken als drijvende kracht van onze gezondheid, welvaart en welzijn.”

 

Caroline Ven
CEO pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!