argenx wint prestigieuze Galenusprijs voor Vyvgart®

Persbericht
Sector
Markttoegang
Terugbetaling

pharma.be, de koepelorganisatie van een 130-tal innovatieve farmaceutische bedrijven actief in België, feliciteert argenx met het winnen van de Galenusprijs 2022 voor Vyvgart®.

De Galenusprijs wordt beschouwd als de hoogste onderscheiding voor biomedisch onderzoek en ontwikkeling, is vergelijkbaar met een industrie-equivalent van de Nobelprijs en wordt uitgereikt in maar liefst 15 landen.

Voor deze 41ste editie, waren de volgende bedrijven genomineerd: Amgen, argenx, AstraZeneca, Lilly, Novartis, Pfizer en Sanofi. De prijs voor de winnende innovatie werd uitgereikt aan argenx door Premier De Croo tijdens een feestelijke ceremonie te Brussel in aanwezigheid van vele vertegenwoordigers uit de gezondheidssector.

Ontdek de foto's van de prijsuitreiking

Tim Van Hauwermeiren

We zijn er trots op dat de jury heeft besloten argenx de Galenusprijs voor Meest Innovatieve Geneesmiddelen toe te kennen.

De prijs erkent het potentieel van efgartigimod Vyvgart® als aanvulling op standaardtherapie voor de behandeling van gegeneraliseerde myasthenia gravis (gMG), een ernstige, zeldzame en chronische, neuromusculaire auto-immuunziekte. Deze erkenning is belangrijk gezien de onvervulde behoefte in gMG, maar ook gezien de rol die de gezondheidszorg en patiëntengemeenschappen speelden in de ontwikkeling van efgartigimod Vyvgart®, bijvoorbeeld door ons belangrijke inzichten te bieden voor onze klinische ontwikkeling en ons begrip van ziekte in het algemeen.

Deze award is ook een erkenning van het unieke co-creatie innovatiemodel van argenx. Vyvgart® is een typisch voorbeeld van hoe we naar medische innovatie kijken. We proberen de echte moleculaire route van ziekte te begrijpen en proberen precisie-instrumenten te creëren om de ziektebiologie te verstoren. We doen dit door partnerschappen aan te gaan met externe wetenschappelijke en academische medewerkers om hun expertise in de biologie te combineren met onze ervaring als antilichaamingenieurs.

Tot slot, als een in België gevestigd bedrijf , betekent het veel voor al onze medewerkers dat de Belgische gemeenschap de waarde erkent die we aan patiënten kunnen bieden.

In de EU is Vyvgart® is geïndiceerd als een aanvulling op de standaardtherapie voor de behandeling van volwassen patiënten met gegeneraliseerde myasthenia gravis (gMG) die positief testen op antilichamen tegen acetylcholinereceptoren (AChR). Raadpleeg de SPC voor volledige informatie.

Tim Van Hauwermeiren
CEO argenx
Frederic Clais

Als we kijken naar de winnaars van de afgelopen Galenusprijzen, mogen we oprecht fier zijn. De nieuwe therapieën die in België mee worden ontwikkeld maken voor patiënten wereldwijd daadwerkelijk het verschil. De finale winnaars en genomineerde producten bij de Galenus prijs zijn door de jaren heen een toonbeeld van innovatie en additionele klinische waarde voor patiënten in meerdere therapeutische domeinen. De Galenusprijs is de finale expressie waarvoor iedereen zich binnen de biofarmaceutische industrie dagdagelijks inzet.

De sterke klinische meerwaarde staat echter in contrast met de duur tot beschikbaarheid voor deze innovatie. De trage toegang voor patiënten tot deze baanbrekende geneesmiddelen wijst op een structureel probleem. Gemiddeld gingen er maar liefst 630 dagen of 21 maanden voorbij voordat er terugbetaling werd goedgekeurd voor de winnende producten.

Als associatie blijft pharma.be aandringen op een versnelling en vereenvoudiging van de vergoeding van innovatieve geneesmiddelen zodat Belgische patiënten, net als in onze buurlanden, snel toegang krijgen tot de allernieuwste behandelingen.

Enkel hierdoor zal de biofarmaceutische sector ook in de toekomst zijn rol kunnen waarmaken als drijvende kracht van onze gezondheid, welvaart en welzijn.

Frederic Clais
Chaiman of the Board, pharma.be; Country Manager Belgium & Luxemburg, Eli Lilly
CVen armes crossed white dress

Ons land behaalt indrukwekkend positieve resultaten op vlak van innovatie. Dat is zeker ook te danken aan het sterke ecosysteem in België, waarbij kennisinstellingen hand in hand samenwerken met de industrie om succesvolle nieuwe behandelingen te ontwikkelen. De nieuwe therapieën die in België worden ontwikkeld of geproduceerd, maken voor patiënten wereldwijd écht het verschil.

Het belang van de voetafdruk van de biofarmaceutische industrie voor ons land valt niet te onderschatten. Deze motor van groei, werkgelegenheid én innovaties die patiënten ten goede komen, moeten we koesteren. Een fiscaal en reglementair kader dat innovatie bevordert is cruciaal, onder meer op het vlak van de bescherming van intellectuele eigendomsrechten maar ook op het vlak van de toegankelijkheid van deze innovaties voor de Belgische patiënten.

Caroline Ven
CEO pharma.be
Jan Bamelis

Het belang van de Galenusprijs voor het meest innovatieve geneesmiddel in België is op zich een heel logisch gegeven: zowel de Galenusprijs voor het meest innovatieve geneesmiddel, alsook de researchprijs, brengen ons immers terug naar de oorsprong van de allereerste Galenusprijs, die in 1970 in Frankrijk uitgereikt werd. Het was bij het ontstaan van de Galenusprijs de intentie om een onderscheiding te geven aan innovatieve farmacotherapeutische research, en op die manier jaarlijks het maatschappelijk belang van innovatie en research extra in de schijnwerpers te zetten. België is in 1982 als eerste land na Frankrijk gevolgd met een nationale Galenusprijs, wat ook niet zo verwonderlijk is als je kijkt naar de multitude aan farmaceutische en biotech bedrijven in België die onophoudelijk investeren in onderzoek en ontwikkeling. Het was dan ook voor de organisatie van Artsenkrant wel een extra leuk gegeven dat dit jaar een puur Belgisch bedrijf, argenx, met Vyvgart de Galenusprijs mee naar huis heeft mogen nemen.

Jan Bamelis
Director Roularta Healthcare
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!