Klinisch onderzoek inzake kanker

Dankzij de vooruitgang in de behandeling in de afgelopen 50 jaar beschikken artsen nu over een reeks doeltreffende behandelingen om kanker te bestrijden

Tegenwoordig beschikken artsen naast chirurgie en radiotherapie ook over een arsenaal van innovatieve geneesmiddelen om kanker te bestrijden, zoals chemotherapie, hormoontherapie en gentherapie. Onlangs is een nieuwe therapie op basis van immunologische geneesmiddelen op de markt gekomen: de immunotherapie. Deze therapie, die het eigen immuunsysteem van de patiënt stimuleert om tumoren aan te vallen, laat veel hoopgevende resultaten zien.

Ons land speelt een sleutelrol bij het zoeken naar nieuwe en innoverende behandelingen. Veel hoogtechnologische geneesmiddelen en therapieën die in de strijd tegen kanker worden gebruikt, zijn in ons land ontwikkeld of getest.

België in pole position voor klinisch onderzoek naar kankerbehandelingen

België behoort steevast tot de Europese top wat betreft het aantal vergunningen voor klinische proeven per hoofd van de bevolking. Een klinische proef maakt het mogelijk de werkzaamheid en veiligheid van een nieuw geneesmiddel op mensen te testen. Het is dan ook een essentiële fase in de ontwikkeling van een nieuw vaccin of geneesmiddel. Klinische proeven leveren niet alleen waardevolle informatie op over de behandeling van ziekten, maar geven patiënten ook toegang tot innovatieve behandelingen voordat deze op de markt komen.

Hoewel de klinische proeven in België bijna alle therapeutische gebieden bestrijken, worden in meer dan 35% van deze proeven geneesmiddelen tegen kanker getest.

Footprint CT 2023 Cancer

In 2019 zijn in ons land zo'n 211 klinische proeven gestart voor de behandeling van kanker, wat neerkomt op iets minder dan 17 nieuwe proeven per maand. Dit aantal neemt sinds 2016 gestaag toe (+8,2% tussen 2016 en 2021).

Ook binnen Europe heeft België een belangrijke voetafdruk op het gebied van klinisch onderzoek naar de behandeling van kanker. In 2019 werd 20% van de klinische proeven die in Europa werden uitgevoerd om geneesmiddelen tegen kanker te testen, in België uitgevoerd, terwijl de Belgische bevolking slechts 2,6% van de totale Europese bevolking uitmaakt.

Footprint CT 2023 Cancer
Footprint CT 2023 EU Cancer
Bron: Deloitte report for pharma.be: Belgium as a clinical trials location in Europe: key results for 2021
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!