Illegale geneesmiddelen

Ondanks er een grote strijd wordt gevoerd tegen illegale geneesmiddelen, zijn deze een alledaags en wereldwijd probleem.

Wat zijn illegale geneesmiddelen?

Illegale geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die nagemaakt of vervalst (nep) zijn. Bij namaakgeneesmiddelen probeert de producent het originele geneesmiddel te reproduceren maar omdat deze illegaal worden vervaardigd, is er geen controle op waar en hoe deze geneesmiddelen worden geproduceerd. Namaakgeneesmiddelen zijn daarom ook meestal vervalste geneesmiddelen [1].

Vervalste geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die de werkzame stof van het geneesmiddel niet of in een verkeerde dosis bevatten. Ook is het mogelijk dat bepaalde stoffen werden toegevoegd aan het geneesmiddel die schadelijk of zelfs dodelijk kunnen zijn voor de patiënt.

Hoe kunnen we de online aankoop van illegale geneesmiddelen vermijden?

Het merendeel van de illegale geneesmiddelen wordt verkocht via het internet. Volgens studies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebt u zelfs 50% kans dat u illegale of onbetrouwbare geneesmiddelen koopt indien u bij niet-erkende internetapotheken uw geneesmiddelen aankoopt.

Om na te kunnen gaan of een onlineapotheek of -verkoper geregistreerd is, wordt er in de landen die lid zijn van de Europese Unie een logo geplaatst op de website van geregistreerde online-apotheken. Elke schakel in de toeleveringsketen van deze geregistreerde online-apotheken wordt grondig gecontroleerd waardoor u toegang hebt tot betrouwbare geneesmiddelen. Meer informatie over dit logo en waar u het kan vinden, kunt u hier lezen.

In België is het legaal enkel mogelijk om geneesmiddelen vrij van medisch voorschrift online aan te kopen via een internetsite die wordt gemeld aan het Federaal Agentschap van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Meer informatie over het kopen van geneesmiddelen via het internet kunt u terugvinden in deze informatiecampagne van het FAGG.

Welke strijd voert Europa nog tegen illegale geneesmiddelen?

De Europese Richtlijn (2011/62/EU) vervalste geneesmiddelen (Falsified Medicines Directive) werd gepubliceerd in 2011 en in de verschillende lidstaten uitgevoerd. Deze richtlijn heeft als doel de veiligheid van de burgers van de Europese Unie te beschermen door het verhinderen van vervalste geneesmiddelen op de markt. Er werden hiertoe een aantal maatregelen opgelegd die door de fabrikanten van geneesmiddelen moeten gerespecteerd worden, zoals bijvoorbeeld de introductie van een unieke code op alle verpakkingen van de geneesmiddelen die onder deze regelgeving vallen, alsook een middel tegen knoeien (anti-tampering device). Met deze unieke code kan de echtheid van het geneesmiddel bij aflevering worden gegarandeerd.

pharma.be steunt de “Fight the Fakes” campagne.

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!