Genoeg bespaard op innovatieve geneesmiddelen

Newsletter

Het klopt inderdaad dat innovatieve geneesmiddelen vaak niet goedkoop zijn. Dit heeft te maken met de hoge ontwikkelingskosten, de meer doelgerichte behandelingen bijna op maat van de patiënt en met de meer gerichte behandelingen voor slechts een beperkte groep patiënten die geconfronteerd worden met een zeldzame ziekte, de zogenaamde weesgeneesmiddelen. Maar ondanks doorbraken op dat vlak, die tot grote gezondheidswinsten leiden, stellen we vast dat de budgetgroei van de innovatieve geneesmiddelen beperkt blijft.

Volgens de technische ramingen van het RIZIV zal hun budget in 2022 slechts met 1,4% stijgen, tegenover een stijging van 2,5% vermeerderd met inflatie voor de gezondheidszorgen in het algemeen. Deze bescheiden groei houdt rekening met 180 miljoen euro aan besparingen in 2022 die in het regeerakkoord aan de sector werden opgelegd. De sector van de geneesmiddelen neemt met andere woorden zijn budgetaire verantwoordelijkheid op, maar botst stilaan op de limieten van het systeem. Het kan niet de bedoeling zijn dat Belgische patiënten de toegang tot de nieuwste behandelingen wordt ontzegd, enkel omdat de regelgever bijvoorbeeld oudere geneesmiddelen waarvan het patent komt te vervallen systematisch voorrang zou geven voor de behandeling van de ziekte.

Caroline Ven - ceo pharma.be

Als sector staan wij volledig achter de principes van gepaste zorg (appropriate care) die tot efficiëntiewinsten kunnen leiden. Maar deze moeten in de eerste plaats leiden tot gepaste zorg voor de patiënt en mogen geen blinde besparingsmaatregel inluiden. Te meer aangezien de groei van het geneesmiddelenbudget zich vooral situeert in het segment van de oude geneesmiddelen en niet in het budget voor nieuwe, innovatieve geneesmiddelen.

Caroline Ven
CEO pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!