Galenusprijs 2019: een kankerbehandeling wordt beloond

Informatie
Onderzoek en ontwikkeling

Bayer ontvangt de prijs voor innovatief geneesmiddel

Op 8 december werd de 38ste Galenusprijs uitgereikt in de aanwezigheid van Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid. Zoals elk jaar biedt de winnaar die door de jury wordt toegekend, echte innovatieve voordelen aan patiënten. Deze editie van de Galenus prijsuitreiking zal de geschiedenis ingaan als de corona-editie. Gisteren, dinsdag 8 december, werd de academische zitting, tijdens dewelke de genomineerden en de winnaars bekend gemaakt werden, virtueel uitgezonden.

De prestigieuze Galenusprijs, de belangrijkste prijs in ons land voor farmaceutisch onderzoek, bestaat al meer dan 36 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit. De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.

Bayer mocht de prijs voor innovatief geneesmiddel ontvangen voor hun doorbraak in de behandeling van kankers met NTRK-genfusies. Dit is de eerste zogenaamde tumor-agnostische of "histologie-onafhankelijke" kankerbehandeling die in de EU is goedgekeurd.

Kanker met TRK-genfusie is een (zeer) zeldzame ziekte in de oncologie waarvoor een aanzienlijke onvervulde medische behoefte bestaat. Het komt voor bij verschillende vormen van kanker bij zowel volwassen als pediatrische patiënten.

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!