Galenusprijs 2019: astma

Nieuws
Onderzoek en ontwikkeling

Astma is een heterogene ziekte, gekarakteriseerd door een chronische ontsteking van de luchtwegen. Ongeveer 3,6% van de totale astmapopulatie lijdt aan ernstige astma.

Astma is een heterogene ziekte, gekenmerkt door een chronische ontsteking van de luchtwegen. De ziekte wordt door elke patiënt anders ervaren. Symptomen, ernst en behandeling kunnen daarom enorm variëren. Ongeveer 3,6% van de totale astmapopulatie lijdt aan ernstige astma. Ondanks de dagelijkse impact van ernstige astma, is het vaak moeilijk om deze vorm van de ziekte te behandelen. Vooruitgang in onderzoek naar ernstige astma heeft aangetoond dat bij de helft van de patiënten een type 2 inflammatie de onderliggende oorzaak is. Deze ontsteking wordt vaak aangetroffen in de bronchiën van patiënten met ernstige astma. Om de symptomen beter onder controle te houden is het belangrijk dat de ontstekingsreactie wordt verminderd.

Voor de behandeling van ernstige astma met type 2 inflammatie werd een humaan monoklonaal antilichaam ontwikkeld. Deze behandeling betekent een belangrijke stap vooruit op het vlak van therapeutische opties voor ernstige astma en komt dit jaar in aanmerking voor de Galenusprijs.

De prestigieuze Galenusprijs, de belangrijkste prijs in ons land voor farmaceutisch onderzoek, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit. De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.

  • Global Initiative for Asthma (GINA). 2019 GINA report, global strategy for asthma management and prevention. 2019. [Available from: https://ginasthma.org/wpcontent/uploads/2019/06/GINA-2019-main-report-June-2019-wms.pdf]
  • Hekking PP, Wener RR, Amelink M, Zwinderman AH, Bouvy ML, Bel EH. The prevalence of severe refractory asthma. J Allergy Clin Immunol 2015;135(4):896-902.
  • Rabe F. Integrating Type 2 Biologics in the Management of Uncontrolled Severe Asthma: The Importance of Lung Function in Disease Control. 29th European Respiratory Society (ERS) Congress, Madrid, Spain. 30th September 2019 [Available from: https://www.emjreviews.com/respiratory/symposium/integrating-type-2-biologics-in-the-management-of-uncontrolled-severe-asthma-the-importance-of-lung-function-in-disease-control/.
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!