Farmacijfers 2019: Belgische bio-farmasector, aan de wieg van nieuwe vaccins en behandelingen

12/05/2020
Terwijl veel pharma.be bedrijven met man en macht meewerken aan het vinden van een oplossing in de strijd tegen COVID-19, bevestigt ons land haar internationale vooraanstaande rol in de ontwikkeling van nieuwe vaccins en behandelingen. De “farmacijfers 2019” onderstrepen eens te meer de solide en zich steeds verder ontwikkelende bio-farmasector in ons land.

Uit de ‘Farmacijfers 2019’ blijkt eens te meer de dynamiek van onze sector, met sterke groei in alle domeinen:

•De bio-farmasector stelt 38.500 personen te werk in ons land (+13% in vijf jaar tijd) en creëert ook heel wat indirecte tewerkstelling. De activiteiten van de bedrijven genereren in totaal meer dan 120.000 jobs.
• In 2019 investeerden de bedrijven uit de bio-farmasector in ons land 3,8 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe vaccins en behandelingen (+50% ten opzichte van 5 jaar geleden). Er zijn 5.400 onderzoekers tewerkgesteld in de bedrijven.
• Op het gebied van export bevestigde ons land zijn centrale functie in de verdeling van vaccins en geneesmiddelen over de hele wereld: er werd voor net geen 50 miljard EUR geëxporteerd, waarvan de helft bestemd is voor niet-EU landen.

Catherine Rutten, CEO van pharma.be“De voorbije jaren is de Belgische bio-farmasector uitgegroeid tot een unieke cluster van grote en kleine bedrijven, van internationale spelers én Belgische spin-offs en start-ups die elkaar naar nieuwe wetenschappelijke horizonten leiden. Met haar grote onderzoeks-, productie- en exportcapaciteit, is de bio-farmasector niet alleen één van de sterke gangmakers van de Belgische kennis- en verwerkende economie, maar tevens een belangrijke schakel op bio-farmaceutisch wereldniveau”.

 

Klik hier voor de brochure "Farma Cijfers 2019"