Farmacijfers 2018: De (bio)farmaceutische sector in België: het kloppend hart van de kenniseconomie

19/04/2019
In 2018 hebben (bio)farmaceutische bedrijven hun verankering in België verder versterkt. Er zijn 37.073 personen actief in de sector, een stijging van bijna 4 procent ten opzichte van vorig jaar. (Bio)farmaceutische bedrijven trekken ook steeds meer onderzoekers aan: 5.295 waren er werkzaam in 2018. Tegelijkertijd werd er door bedrijven uit de sector bijna 3,6 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling in België. De uitvoer van geneesmiddelen en vaccins piekte met een waarde van bijna 43 miljard euro. België maakt zijn reputatie als Europees centrum van de (bio)farmaceutische sector dan ook volledig waar.

Catherine Rutten, CEO pharma.be: “In de periode 2014-2018 is de werkgelegenheid in de (bio)farmaceutische sector met bijna 10 procent toegenomen. In vijf jaar tijd zijn de investeringen in onderzoek en ontwikkeling door onze bedrijven met 40,6 procent gestegen. Met een investering van 3,6 miljard euro in O&O levert de (bio)farmaceutische sector een belangrijke bijdrage aan de Belgische doelstelling om 3 procent van het BBP te besteden aan innovatie.

Die sterke cijfers bevestigen dat onze bedrijven in België een ecosysteem vinden dat de ontwikkeling van de geneesmiddelen van morgen bevordert. Dankzij investeringen in fundamenteel onderzoek en de vele klinische studies die hier worden uitgevoerd, kunnen patiënten in België sneller toegang krijgen tot innovatieve behandelingen. Meer dan ooit behoren de (bio)farmaceutische bedrijven tot het kloppende hart van de Belgische kenniseconomie."