Farmaceutische bedrijven zijn groeimotor van Europese economie

01/02/2017

De farmaceutische industrie blijft een belangrijke rol spelen in de Europese economische groei. Dit is een van de conclusies van het rapport “The Economic Footprint of selected pharmaceutical companies in Europe”, uitgevoerd door het onafhankelijke economische onderzoeksinstituut WifOR.

WifOR keek naar de economische impact van 7 farmaceutische bedrijven (*) en hun bijdrage aan de Europese economie over de periode 2010-2014. De geselecteerde bedrijven droegen in 2014 in totaal voor 77,9 miljard euro bij tot het Europese bruto binnenlands product (bbp).

Enorme jobcreator

Het rapport onderstreept ook de belangrijke bijdrage van de sector aan de werkgelegenheid in Europa. De betrokken bedrijven zorgen voor bijna 865.000 jobs, waarvan 153.027 directe jobs. Elke directe job in de geneesmiddelenindustrie creëert daarnaast ook 5 aanvullende jobs (bv. leveranciers, distributiebedrijven …). Sterke investeerder in innovatie

Daarnaast zijn ook de grote investeringen van de sector in Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) een belangrijke troef voor de Europese economie. Zij worden sterk benadrukt in het WifOR-rapport. Geneesmiddelenbedrijven herinvesteren 17,4% van hun omzet in O&O. Dit is een zesvoud van de “3%-doelstelling” van de Europese Commissie tegen 2020.

In een reactie op het rapport onderstreept Eric Cornut, de Directeur-Generaal ad interim van EFPIA, de Europese koepelvereniging van de geneesmiddelenindustrie “In een wereldwijd concurrerende markt, is het van cruciaal belang dat Europese beleidsmakers een aantrekkelijk klimaat creëren voor farmaceutisch onderzoek, ontwikkeling en investeringen.”

Lees het volledige rapport op de website van EFPIA.

(*) de 7 bedrijven uit het onderzoek zijn Abbvie, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Ipsen, J&J, Novartis en Sanofi.