Innovatie om de gevolgen van de epidemie van diabetes tegen te gaan

Wereld Diabetes Dag, 14 november

14/11/2018

In België lijden 507.000 mensen aan diabetes, dat is 1 op 20 Belgen. Indien men er echter vanuit gaat dat er nog eens zo’n 500.000 mensen diabetes hebben zonder het zelf te weten, komt men op 1 op 10. Elke 7 seconden sterft er iemand aan diabetes in de wereld.

Maar wat is diabetes? Het is een chronische ziekte die optreedt wanneer de alvleesklier onvoldoende insuline aanmaakt of wanneer het lichaam de geproduceerde insuline niet meer effectief kan gebruiken. Het is een ziekte die kan leiden tot ernstige complicaties indien ze niet behandeld wordt. Eén op de twee mensen die ziek zijn, weten niet dat ze ziek zijn! Daarom is screening cruciaal!


Er zijn drie hoofdtypen van diabetes: type 1 diabetes, type 2 diabetes en "zwangerschapsdiabetes".

Type 1 diabetes is het resultaat van een auto-immuunproces dat plots optreedt. Patiënten hebben insulinetherapie nodig om te overleven.

85 - 90% van de diabetes patiënten zijn type 2 diabetes patiënten en kunnen jarenlang zonder diagnose door het leven gaan. In dergelijke gevallen zijn de mensen dan ook niet op de hoogte van de schade die de ziekte kan veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld 30 minuten lichaamsbeweging per dag het risico op diabetes type 2 met 40% verminderen.

Zwangerschapsdiabetes is een hoge  bloedsuikerspiegel bij zwangere vrouwen die nooit eerder diabetes gehad hebben. Als dit niet  gecontroleerd en behandeld wordt, kan dit het risico op een miskraam en de geboorte van een zware baby die te vroeg geboren is, verhogen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) lijden momenteel 422 miljoen mensen aan diabetes. In 1980 waren dat er 108 miljoen. Om de chronische ziekte onder controle te houden, gebruiken specialisten maatregelen op het vlak van levensstijl en voeding, maar ook innovatieve insulines, nieuwe medische hulpmiddelen zoals glucometers en insulinepompen, en een uitgebreid arsenaal van antidiabetica, waaronder tegenwoordig ook biologische geneesmiddelen.

Een epidemie ligt op de loer. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan om nieuwe geneesmiddelen en intelligente insulines te ontwikkelen of zelfs kunstmatige bètacellen te creëren. De hoop is dat we diabetes type 1 binnenkort zelfs kunnen genezen.

Lees de volledige brochure :

 
bron: La Dernière Heure 12-11-2018