“Unleashing innovation" - When Pharma meets Technology

10 maart 2016

05/04/2016

Op 10 maart brachten pharma.be, Agoria en ISPE zo’n 300 vertegenwoordigers van de farmaceutische en de technologische sector samen in Brussel voor het evenement “Unleashing innovation – when Pharma meets Technology”. Ze deelden er de nieuwste inzichten op het gebied van systemen, innovaties en applicaties voor de farmaceutische en de technologische sector.

Via de unieke matchmaking formule werden bovendien de eerste stappen gezet voor verdere samenwerking tussen bedrijven uit beide sectoren. Een eerste stap, op weg naar de uitgroei van België als digital health valley?

We staan aan de vooravond van een digitale revolutie die de gezondheidszorg fundamenteel zal wijzigen. Naar verwachting, zullen digitale gezondsheidstoepassingen, zoals mobiele gezondsheidsapplicaties (mhealth), big data, sensoren... leiden tot een fundamentele herschikking van de gezondheidszorg. Ze betrekken de empowerde patiënt nog meer in het beslissingsproces omtrent de zorg, en stellen nog meer gepersonaliseerde behandelingen in het vooruitzicht, toegespitst op de specifieke noden van elke individuele patiënt.

Maar ook op het productieniveau evolueren de productieprocessen naar een Industry 4.0-benadering, waarbij de fysieke en informatie flows geïntegreerd worden in cyber-fysieke systemen. Door samen te werken kunnen farmaceutische en technologische bedrijven deze revolutie verder vorm geven. Zo kunnen farmaceutische bedrijven nieuwe waarde creëren en een antwoord bieden aan groeiende markt- en regulatoire druk die door deze digitale revolutie onstaat, zo was op de conferentie te horen. Visionaire en gepassioneerde sprekers van McKinsey, imec, Janssen, UCB, Pfizer, GSK, maar ook van de Europese Commissie gaven een fascinerende glimp van de wijze waarop digitale systemen en de verwerking van big data krachtige mogelijkheden bieden op een betere gezondheidszorg.

Dit was een zeer geslaagd evenement”, blikte Catherine Rutten, CEO van pharma.be tevreden terug, “Beide sectoren staan al jaren aan de spits wat technologie en innovatie betreft, en België heeft op dit vlak een sterke reputatie te verdedigen. Samenwerken met de technologische sector biedt voor onze leden interessante opportuniteiten om nog beter te kunnen beantwoorden aan de actuele noden van patiënten. Zo hoorde ik niets dan positieve feedback over de georganiseerde ‘matchmaking’ waarbij meer dan 50 eerste contacten gelegd worden tussen farmaceutische bedrijven en technologiebedrijven. Ik ben ben er van overtuigd dat deze zullen helpen om België verder te doen uitgroeien tot een ware digital health valley.

Het initiatief kwam van pharma.be, dat 130+ innovatieve farmaceutische bedrijven in België verenigt, samen met Agoria, de koepelorganisatie van 1700 technologische bedrijven in ons land, en de Belgische tak van ISPE, de International Society of Pharmaceutical Engineers.

Voor enkele beelden van het evenement, klik hier.