Galenusprijs 2018: niet 1 maar 2 winnaars

Galenusprijs 2018

29/05/2019

Op 28 mei 2019, werd de 37ste Galenusprijs , een organisatie van Artsenkrant, in het fraaie kader van het Koloniënpaleis in Tervuren uitgereikt.

De prestigieuze Galenusprijs, de belangrijkste prijs in ons land voor farmaceutisch onderzoek, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit. De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.

Zowel Novartis als Gilead mochten de prijs voor innovatief geneesmiddel ontvangen voor hun doorbraak in CAR-T therapie.

Behandelingen op basis van de versterking van de immuunrespons nemen een steeds prominentere plaats in in het therapeutisch arsenaal tegen kanker. Immunotherapie, en CAR T-therapie, biedt een mogelijke doorbraak in de strijd tegen kanker. CAR T-cel wordt omschreven als potentieel transformatief voor de behandeling van patiënten met moeilijk te behandelen vormen van kanker. Met genetisch bewerkte T-cellen, zoals chimerische antigeenreceptor T-cellen (CAR T), wordt het immuunsysteem versterkt zodat het kankercellen beter kan herkennen en aanvallen. De genetisch gemodificeerde CAR T-cel immuuntherapie wordt op maat van elke patiënt individueel geproduceerd.

Lees meer:

http://immuno-t.inmotion.care/nl/

http://www.prixgalien-galenusprijs.be/