Galenusprijs 2018: diabetes

Diabetes

14/05/2019

Richtlijnen wijzen steeds meer op het belang van een multifactoriële aanpak bij type 2 diabetes, in tegenstelling tot de meer traditionele focus op glykemische controle.

Deze aanpak streeft naar een optimisatie van de cardiovasculaire(CV) risicofactoren, zoals hyperglycemie, overgewicht/obesitas, hypertensie en dyslipidemie. Personen met diabetes hebben inderdaad een 2-tot 4-maal verhoogd risico op cardiovasculaire pathologie in tegenstelling tot personen zonder diabetes, en CV voorvallen komen ook voor op jongere leeftijd. In de recente richtlijnen wordt dan ook aanbevolen om bij patienten met CV pathologie de voorkeur te geven aan antidiabetica met een bewezen CV voordeel.
Een nieuwe behandeling tegen diabetes type 2 is dit jaar één van de kanshebbers voor de Galenusprijs.

De prestigieuze Galenusprijs, de belangrijkste prijs in ons land voor farmaceutisch onderzoek, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit. De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.

Lees meer:

http://www.prixgalien-galenusprijs.be/