Galenusprijs 2018: chronische lymfatische leukemie (CLL)

Chronische lymfatische leukemie (CLL)

10/05/2019

Chronische lymfatische leukemie (CLL) is één van de meest voorkomende vormen van leukemie (bloedkanker) bij volwassenen.

Het beïnvloedt een bepaald type witte bloedcellen, namelijk de B-cellen, die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem. Doordat de B-lymfocyten niet meer afsterven, is er een ophoping van deze bloedcellen in het bloed, de ganglia, de milt en het beenmerg. Daardoor wordt ook de productie van andere bloedcellen die essentieel zijn voor het transport van zuurstof, de strijd tegen infecties of stolling, verstoord.

Een nieuwe CLL-behandeling is één van de kanshebbers voor de Galenusprijs. Deze innoverende behandeling remt de BCL-2 eiwitten om het natuurlijke vermogen van afsterven van kankercellen te herstellen (een proces dat "apoptose" wordt genoemd).

De prestigieuze Galenusprijs, de belangrijkste prijs in ons land voor farmaceutisch onderzoek, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit. De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.

Lees meer:

http://www.prixgalien-galenusprijs.be/