AstraZeneca Foundation bekroont vier Belgische wetenschappelijke onderzoeksprojecten

12/12/2018

De AstraZeneca Foundation, een stichting van het gelijknamige Brits-Zweedse farmaceutische bedrijf, heeft dinsdagavond in Diegem haar Awards 2018 voor innovatief onderzoek ter waarde van 25.000 euro uitgereikt aan Piet Ost (UGent), Filip Raes (KU Leuven), Pauline Boeckxstaens (UGent) en Thomas Marichal (ULiège). De stichting werkte voor de keuze van de laureaten samen met het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en zijn Franstalige tegenhanger.

Piet Ost wordt beloond voor zijn innovatieve methoden in de aanpak van de behandeling van protestaatkanker. Ost slaagde er in "om uitzaaiingen eerder op te sporen wanneer ze nog beperkt zijn en makkelijker lokaal te behandelen". "Hierbij konden we ook aantonen dat het mogelijk is om beperkte uitzaaiingen te verwijderen of te bestralen en zo het herval van de ziekte te vertragen", aldus Oost.

Filip Raes toonde aan dat depressieve mensen ook moeite hebben met het terugvinden van specifieke herinneringen in hun geheugen zoals de geboorte van een kind. Patiënten met meer geheugenproblemen blijven ook langer depressief of hervallen makkelijker. Raes ontwikkelde een geheugentrainingsmodus waarbij mensen leren om herinneringen op te halen, hetgeen in veel gevallen gepaard gaat met een verlichting van de depressie.

Pauline Boeckxstaens wil dat er bij de behandeling van mensen met multimorbiditeiten niet langer enkel naar elke specifieke ziekte apart gekeken wordt, maar gezocht "naar een bredere niet-lineaire benadering die rekening houdt met onvoorspelbaarheid en erkent dat elke observatie binnen een systeem moet blijven". Ze streeft hierbij naar de oprichting van een transdisciplinair consortium van onderzoekers dat de impact van interventies op dergelijke patiënten kan meten.

Thomas Marichal ontdekte twee populaties van immuuncellen die een rol spelen bij het goed functioneren van de longhomeostase (het vermogen van longen om zijn vitale fysiologische functies uit te oefenen). Deze ontdekking heeft volgens Marichal "belangrijke implicaties op middellange en lange termijn voor de preventie en behandeling van bronchiale astma".

source: Belga 11-12-2018