Nieuw Observatorium van de (bio)farmaceutische sector

19/09/2018

Persbericht

 

Nieuw Observatorium waakt over internationale concurrentiepositie van de (bio)farmaceutische sector in ons land

Brussel – 19 september 2018

Deze ochtend werd een gloednieuw Observatorium voor de farmaceutische industrie opgericht, door de federale vice-eerste minister en Minister van Economie Kris Peeters. Het Observatorium zal de concurrentiepositie van de Belgische farmaceutische sector analyseren en evalueren ten opzichte van evoluties in andere Europese lidstaten.

 

Het Observatorium, opgericht binnen het departement Economische zaken, zal op basis van een internationale vergelijking in een tweejaarlijks rapport beleidsaanbevelingen kunnen formuleren met het oog op het versterken van die concurrentiepositie.

Het Observatorium bestaat uit zestien leden, met vertegenwoordigers van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, het RIZIV, de FOD Economie, de FOD Financiën, de FOD Buitenlandse Zaken, de FOD Volksgezondheid, het Federaal Planbureau, de Nationale Bank van België, de academische wereld, en de innovatieve farmaceutische sector.

“Dit is een belangrijke dag voor ons land”, onderstreept Catherine Rutten, CEO van pharma.be. “Het Observatorium is een uniek instrument in Europa, en zal de uitzonderlijke positie van ons land op het gebied van farmaceutische innovatie verder versterken.”

De farmaceutische sector is een erg belangrijke sector voor de Belgische economie. Al vele jaren zorgen ze voor meer tewerkstelling, meer investeringen, en voor een positieve bijdrage aan de handelsbalans. In 2017 investeerden de (bio)farmaceutische bedrijven voor meer dan 3,5 miljard euro in Onderzoek en Ontwikkeling in ons land.

“Maar de concurrentie ligt op de loer”, vervolgt Geert Steurs, Chief Economist van pharma.be. “Andere landen benijden ons om die 3,5 miljard euro investeringen, en proberen om een deel daarvan naar zich te halen. De oprichting van dit Observatorium is daarom een erg belangrijk signaal naar de bedrijven. Het garandeert dat ze ook in de toekomst in de beste omstandigheden zullen kunnen blijven investeren in ons land”.

Lees ook: De Tijd 22-09-2018: "Gezondheidssector is allergisch voor economische ratio"

__________________

Voor meer informatie :

Stefaan Fiers, woordvoerder NL, gsm 0476 76 90 77

Gregory Willocq, porte-parole FR, gsm 0475 98 09 03