Galenusprijs: Multiple Sclerose (MS)

16/05/2018

Multiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte die zo’n 2,3 miljoen mensen wereldwijd treft.

Deze inflammatoire auto-immuunziekte van het centraal zenuwstelsel treft meestal jonge volwassenen, waarbij het eigen immuunsysteem de isolerende myelinelaag rondom de zenuwcellen aanvalt en progressieve schade toebrengt. Dit leidt tot sensorische, visuele, cognitieve en/of motorische stoornissen die geleidelijk aan het persoonlijke, sociale en professionele leven van de patiënt beïnvloeden.
Tot op heden is er nog steeds geen curatieve behandeling voor de ziekte, maar verschillende therapieën gericht op het immuunsysteem kunnen de progressie van de ziekte onder controle houden. De meeste therapieën vereisen regelmatige injecties en/of frequente monitoring op bijwerkingen. De patiënten verlangen naar nieuwe en veilige behandelingen met beperkte medische/ziekenhuismonitoring.

De behandeling die in aanmerking komt voor de Galenusprijs biedt een innovatief doserings- en toedieningsregime. De prestigieuze Galenusprijs, zeg maar de Nobelprijs in de biofarmaceutische research, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit.De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.