Galenusprijs: ALL

15/05/2018

Acute lymphoblastische leukemie (ALL) is een zeldzame en levensbedreigende ziekte met een incidentie van  1.5/100 000 personen. In 2013 kregen in België 120 patiënten de diagnose van B-cel ALL. Terwijl 60% van de diagnoses van ALL worden gesteld bij kinderen, zijn volwassen verantwoordelijk voor 80% van de overlijdens ten gevolge van ALL.

Ongeveer de helft van de ALL patiënten hervalt na een eerste behandeling. De prognose voor deze groep patiënten is zeer ongunstig. Met standaard chemotherapie is de kans op overleving bij patiënten met terugkerende ALL of bij patiënten die niet reageerden op vorige behandelingen amper 10% op 2 jaar.
De nieuwe generatie behandeling resulteert in een verbeterde lange-termijn overleving door een gerichte binding van het antilichaam-drug conjugaat aan de betrokken kankercellen.

Dit jaar maakt de nieuwe behandeling in acute lymphoblastische leukemie kans op de Galenusprijs. De prestigieuze Galenusprijs, zeg maar de Nobelprijs in de biofarmaceutische research, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit.De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.