Galenusprijs: hypoparathyreoïdie

10/05/2018

Hypoparathyreoïdie is een zeldzame aandoening waarbij de productie van bijschildklierhormoon abnormaal laag of helemaal afwezig is. Bij patiënten met deze aandoening produceren de bijschildklieren in de hals niet genoeg parathyroïdhormoon, dat de concentratie calcium in het bloed reguleert. Als gevolg hiervan hebben patiënten lage concentraties calcium, wat problemen in botten, spieren, hart, nieren en andere delen van het lichaam kan veroorzaken.

De nieuwe generatie behandeling biedt een alternatief voor volwassen patënten die onvoldoende gecontroleerd zijn met alleen de standaardbehandeling namelijk oraal calcium en vitamine D in grote hoeveelheden.

Dit jaar maakt de nieuwe behandeling in hypoparathyreoïdie kans op de Galenusprijs. De prestigieuze Galenusprijs, zeg maar de Nobelprijs in de biofarmaceutische research, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit.De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.