Galenusprijs: atopische dermatitis

08/05/2018

Atopische Dermatitis (AD) is een chronische huidaandoening, die gekenmerkt wordt door een aanhoudende, onderliggende en jeukende ontsteking van de huid. In België wordt de prevalentie in AD bij volwassenen geschat op ongeveer 2,4%.(1) AD heeft een grote impact op de levenskwaliteit want het veroorzaakt jeuk, pijn, slaapstoornissen, onrust, depressie en afwezigheid op het werk.

De nieuwe generatie behandeling heeft een nieuw werkingsmechanisme dat de signalisatie van twee interleukines (IL-4 en IL-13) remt.

Dit jaar maakt de nieuwe behandeling in atopische dermatitis kans op de Galenusprijs. De prestigieuze Galenusprijs, zeg maar de Nobelprijs in de biofarmaceutische research, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit.De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.

(1) Harrop et al. Clinical & Experimental Allergy 2007; 37, 526-535.