Galenusprijs: ALK+ longkanker

04/05/2018

ALK+ longkanker is een zeldzame en uiterst agressieve vorm van longkanker. Mensen die lijden aan deze ziekte zijn veelal jonger, niet-roker en het gaat ook vaker om vrouwen. Er is in vele gevallen ook sprake van uitzaaiingen, onder andere in het centraal zenuwstelsel, met een drastische impact op de levenskwaliteit tot gevolg. Voor mensen, getroffen door deze verwoestende vorm, is de levensverwachting aanzienlijk slechter dan bij andere vormen van longkanker.

De nieuwe generatie behandeling verdubbelt de gemiddelde progressie-vrije overleving in vergelijking tot de bestaande behandelingsnorm. Die extra tijd is een ongekende vooruitgang voor mensen met ALK+ longkanker. De behandeling is ook doeltreffend voor patiënten met uitzaaiingen in de hersenen. Bij negen op tien patiënten kon men de ziekte beheersen. Patiënten ondervinden minder nevenwerkingen waardoor de levenskwaliteit van de patiënt verbetert.

Dit jaar maakt de nieuwe behandeling in ALK+ longkanker kans op de Galenusprijs. De prestigieuze Galenusprijs, zeg maar de Nobelprijs in de biofarmaceutische research, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit.De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.