Galenusprijs: Reumatoïde artritis

02/05/2018

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische, inflammatoire auto-immuunziekte die in eerste instantie vooral de gewrichten aantast, maar ook het algemene welzijn van de patiënten, wat kan leiden tot een aanzienlijk verminderde kwaliteit van het leven.

Ondanks het ruime gamma aan beschikbare behandelingen voor RA, is er nog steeds een medische nood bij het normaliseren van hun fysieke en emotionele welzijn. Veel patiënten bereiken geen remissie of lage ziekteactiviteit. Ze worstelen met symptomen zoals pijn, functionele beperkingen en vermoeidheid. Jammer genoeg delen de patiënten dit niet altijd met de mensen die hen omringen en daarom blijft de volledige impact van deze ziekte vaak ongezien.De nieuwe generatie geneesmiddelen zijn een additionele behandelingsoptie en kunnen oraal worden ingenomen.

Dit jaar maken de nieuwe behandelingen in RA kans op de Galenusprijs. De prestigieuze Galenusprijs, zeg maar de Nobelprijs in de biofarmaceutische research, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit.De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.