Het farmaceutisch bedrijf Pfizer ontving vanavond de Lifetime Achievement Trophy van het Vlaams agentschap Flanders Investment & Trade

27/02/2018

Het farmaceutisch bedrijf Pfizer ontving vanavond de Lifetime Achievement Trophy van het Vlaams agentschap Flanders Investment & Trade. De trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een buitenlands bedrijf dat een uitzonderlijke bijdrage levert aan de Vlaamse economie en welvaart, onder meer via investeringen. Pfizer is sinds 1952 actief in België – en sinds 1956 in Vlaanderen – en vierde vorig jaar nog zijn 65e verjaardag. Met zijn 4 internationaal erkende sites hoort Pfizer in België bij de wereldtop. Andere gerenommeerde bedrijven als BASF en Volvo Cars wonnen eerder al de Trophy.


Meer dan 500 miljoen geïnvesteerd en 1000 nieuwe arbeidsplaatsen


Pfizer tekende voor een ambitieus investeringstraject de laatste jaren in de productie- en verpakkingssite in Puurs. Vandaar ook dat het Managing Director Luc Van Steenwinkel was die de Lifetime Achievement Trophy in ontvangst nam uit handen van Vlaams MinisterPresident Geert Bourgeois in naam van Pfizer. In zes jaar tijd investeerde het meer dan 500 miljoen euro in de site, middelen die onder meer gaan naar de groeiende biotechnologische productie. Naast de investeringen kwamen er meer dan 1.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in dezelfde periode, wat het totaal aantal werknemers op meer dan 2.000 brengt in de vestiging in Puurs. En de aanwervingen gaan door: in 2018 gaat Pfizer op zoek naar 300 nieuwe medewerkers. Daarvan zijn intussen al 50 vacatures ingevuld.


Investeren in de toekomst


“Ik draag deze Lifetime Achievement Trophy op aan de huidige medewerkers van Pfizer en alle vorige generaties. Het is een erkenning van hun harde werk en expertise. We zijn er enorm trots op!”, aldus Luc Van Steenwinkel, Managing Director van Pfizer Puurs. “Flanders Investment & Trade erkent hiermee onze bijdrage aan de levenskwaliteit van patiënten wereldwijd en aan de Vlaamse economie, tewerkstelling en welvaart. Een groot deel van onze investeringen gaat naar de productie en verpakking van ‘biologics’ (biotechnologische geneesmiddelen en vaccins). Het gaat overigens niet om een eenmalige investering, maar om een investeringstraject. De komende jaren hopen we op dit elan verder te gaan.”


30% van volume naar ontwikkelingslanden


In 2016 nog mocht Pfizer de Flanders Investment Trophy voor de regio ‘Americas’ in ontvangst nemen voor de investeringen in Puurs in haar Vaccines Plant, waar voornamelijk een biotechnologisch pneumokokkenvaccin wordt geproduceerd. De doses vaccin zijn integraal bestemd voor ontwikkelingslanden. In totaal is 30 procent van het geproduceerde volume in de site in Puurs bestemd voor ontwikkelingslanden via partners als Unicef, Gavi en de Bill & Melinda Gates Foundation. Van Steenwinkel: “Dat we kunnen bijdragen aan de toegang tot geneesmiddelen en vaccins voor patiënten in ontwikkelingslanden, zelfs in de meest afgelegen regio’s van de wereld, motiveert ons enorm.”


Wereldtop met 4 sites in België


Pfizer is sinds 1952 actief in België en sinds 1956 in Vlaanderen, het jaar waarin het startte met de bouw van zijn Logistics Center in Zaventem. Vorig jaar nog vierde Pfizer België zijn 65e verjaardag. Anders dan in andere landen heeft Pfizer in België alle stappen van het innovatieproces voor nieuwe geneesmiddelen in huis:


 De Health Hub in Elsene staat in voor het juridische, digitale en technische kader en alle nodige goedkeuringen op Belgisch en Europees niveau.  De Clinical Research Unit in Anderlecht werkt mee aan onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Het voert klinisch onderzoek uit in samenwerking met gezonde vrijwilligers (fase 1 klinisch onderzoek).  De hoogtechnologische site in Puurs produceert en verpakt meer dan 300 miljoen eenheden inspuitbare geneesmiddelen, vaccins en oftalmologische producten in een steriele omgeving voor patiënten in meer dan 170 landen.  Het Logistics Center in Zaventem is Pfizers mondiale logistieke draaischijf. Als grootste Pfizer-distributiecentrum wereldwijd zorgt het ervoor dat de 26.000 productreferenties van Pfizer zo snel mogelijk tot bij patiënten geraken over de hele wereld. Het staat jaarlijks in voor om en bij 3.500 luchtvrachtverzendingen naar 49 landen.

De sites staan internationaal hoog aangeschreven voor hun kwaliteitszorg en expertise en ze horen elk tot de wereldtop in hun discipline. “Het is onder meer met onze arbeidsethiek en onze expertise dat we het verschil kunnen maken.”, besluit Luc Van Steenwinkel.


Pfizer in België
 •  Pfizer is 66 jaar actief in België en 62 jaar in Vlaanderen
 • Pfizer stelt meer dan 2600 mensen tewerk in België, waarvan 2300 in Vlaanderen 
 • 4 sites in België:
  • Pfizer Health Hub (Elsene) – Belgisch hoofdkantoor, verantwoordelijk voor het informatief, digitaal, technisch en juridisch kader voor 139 geneesmiddelen
  • Pfizer Logistics Center (Zaventem) – Internationaal logistiek centrum
  • Pfizer Clinical Research Unit (Anderlecht) – Klinisch onderzoek bij gezonde vrijwilligers (Fase 1)
  • Pfizer Manufacturing Belgium, ‘Pfizer Puurs’ (Puurs) – Aseptische productie en verpakking van inspuitbare geneesmiddelen en vaccins, en oftalmologische producten.
 • Pfizer Manufacturing Belgium in Puurs
  • > 300 miljoen doses inspuitbare geneesmiddelen en vaccins per jaar voor patiënten in meer dan 170 landen
  • > 500 miljoen euro aan investeringen op 6 jaar tijd
  • > 2000 medewerkers, 1000 nieuwe arbeidsplaatsen op 6 jaar tijd
  • 300 vacatures voor 2018, al 50 ingevuld o 30% van het volume bestemd voor ontwikkelingslanden
  • Winnaar van FIT Investment of the Year Trophy – The Americas 2016

Over Pfizer Puurs


Pfizer produceert en verpakt kwaliteitsvolle inspuitbare geneesmiddelen, vaccins en oftalmologische producten in de hoogtechnologische site in Puurs, bestemd voor patiënten in 172 landen. De site heeft daarmee een aanzienlijke impact op de gezondheid en levenskwaliteit van patiënten wereldwijd. De site in Puurs wordt erkend als expertisecentrum voor aseptische productie en verpakking binnen het internationale Pfizer-netwerk en daarbuiten. Er werken meer dan 2000 medewerkers. In 6 jaar tijd kwamen er 1000 nieuwe arbeidsplaatsen bij en Pfizer investeerde meer dan 500 miljoen euro in de site in Puurs. De site is al enkele jaren in volle expansie. Een groot deel van de investeringen gaat naar de productie en verpakking van zogenaamde ‘biologics’; biotechnologische geneesmiddelen en vaccins. Pfizer investeert in Puurs onder meer in vaccins, met een nieuwe eenheid voor vaccins, maar ook in een mini-plant voor ontwikkeling van nieuwe moleculen. Tenslotte gaan de middelen ook naar de uitbreiding van de productie- en verpakkingscapaciteit voor allerhande nieuwe geneesmiddelen.


Over Pfizer België


Pfizer ontdekt, ontwikkelt, produceert en verdeelt geneesmiddelen en vaccins. Pfizer wil bijdragen tot een betere gezondheid en welzijn van iedereen, in elke fase van ons leven. Samen met de overheid en andere gezondheidspartners werkt Pfizer aan een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg. De patiënt staat in dit verhaal centraal.

Omwille van de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau, blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt 2.500 werknemers in België, goed voor 3% van het totale personeelsbestand van Pfizer wereldwijd. Pfizer België omvat vier vestigingen: 1) Anderlecht, waar zich de Pfizer Clinical Research Unit bevindt. Dit is een volledig uitgerust fase 1-onderzoekscentrum en, op dat van New Haven na, het enige Pfizeronderzoekscentrum in de wereld, 2) Elsene, het Belgische hoofdkwartier, 3) Puurs, de productie- en verpakkingssite van Pfizer, en 4) Zaventem, het Logistics Center van Pfizer.