Het unieke Belgische ecosysteem in het internationale biofarmaceutische landschap

België heeft heel wat troeven die er voor zorgen dat het een zeer belangrijke positie inneemt in de biofarmaceutische sector op wereldvlak.

Elk van de hieronder aangehaalde elementen draagt bij tot de geïntegreerde waardeketen die kenmerkend is voor België en waar we blijvend moeten op inzetten om deze gunstige positie ook in de toekomst te behouden en te versterken.

Landkaart-Belgie-met-legende

“België is misschien een klein land, maar op het vlak van biopharma en life sciences zijn we wereldtop. Dat is geen toeval, maar een bewuste politieke keuze.” (1)

Alexander De Croo
Premier van België

Gekwalificeerde arbeidskrachten

België beschikt over een uitgebreide pool aan gekwalificeerde arbeidskrachten, wat noodzakelijk is voor de ontwikkeling van een sterke biofarmaceutische sector. Meer dan drie personen per duizend inwoners zijn actief in de sector, meer dan twee keer zoveel als het Europese gemiddelde. Dit is mede het gevolg van de aanwezigheid van twaalf universiteiten die zorgen voor een sterke onderwijsbasis en een stabiele instroom van hooggekwalificeerde en zeer productieve arbeidskrachten. Ook het aantal afgestudeerden in gezondheidsgerelateerde opleidingen ligt bijna dubbel zo hoog als het Europese gemiddelde.

Onderzoek en ontwikkeling

De sterke basis op vlak van onderzoek en ontwikkeling vormt één van de hoekstenen van de biofarmaceutische sector in België. Dit komt tot uiting in het aantal publicaties binnen het biofarmaceutische domein dat per inwoner dubbel zo hoog ligt als het Europese gemiddelde. Ook op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling door de biofarmaceutische sector neemt België een toppositie in. Met een totale investering van bijna 5 miljard euro in 2020, een verdubbeling ten opzichte van 2015, is België het land met de hoogste uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling per inwoner in Europa.

Expertise

Binnen België is er een zeer grote expertise aanwezig die het land aantrekkelijk maakt voor investeringen. België is bijvoorbeeld een echte referentie als het aankomt op vaccins, zowel op vlak van onderzoek, ontwikkeling en productie. Maar we zijn ook heel actief met de nieuwste technologieën aan de slag. Zo zijn in België bijna 10% van al de bedrijven die inzetten op cel- en gentherapie in Europa gevestigd en speelt het in het algemeen een belangrijke rol op vlak van bio-, nano- en digitale technologieën.

Klinische proeven

Op vlak van klinische proeven is België eveneens een referentie. De aanwezigheid van hoogstaande centra voor klinische proeven, gecombineerd met hooggekwalificeerde medewerkers, resulteert jaar na jaar in het opzetten van een groot aantal klinische proeven. Zo werden er in 2020 liefst 503 klinische proeven geïnitieerd, wat maakt dat België het op één na hoogste aantal klinische proeven per inwoner heeft in Europa. Bovendien is België één van de snelste landen in Europa in termen van goedkeuring van protocollen voor klinische proeven.

Ecosysteem

Zonder het uitzonderlijke ecosysteem zou België niet dezelfde plaats kunnen innemen in het internationale biofarmaceutische landschap. De unieke mix van incubators (Wallonia Biotech Coaching, …), accelerators (bio accelerators Gent en Leuven, …), onderzoekscentra (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, Vlaams Instituut voor Biotechnologie, …), wetenschapsparken (BioPark, …) en innovatie clusters (BioWin, Flanders Health, …) is een essentieel onderdeel voor onderzoek en om de resultaten van dat onderzoek tot bij de patiënt te brengen.

Industrie

Niet enkel op vlak van onderzoek en ontwikkeling is België een sleutelspeler, er is eveneens een sterke industriële aanwezigheid van de biofarmaceutische sector. Dit reflecteert zich duidelijk in de exportcijfers, waar België met een export van bijna 57 miljard euro aan biofarmaceutische producten in 2020 het land is met de op één na grootste export per inwoner binnen Europa. In absolute waarde staat België binnen Europa op de derde plaats, een opmerkelijke prestatie voor ons klein land.

Hub voor internationale handel

Met zijn centrale ligging in Europa is België bovendien ideaal gelegen als draaischijf voor de internationale handel in geneesmiddelen en vaccins. Dit gecombineerd met een zeer sterk ontwikkeld logistiek netwerk met auto- en spoorwegen, met luchthavens die uitgerust zijn met gespecialiseerde faciliteiten voor de behandeling van geneesmiddelen en met de eerste haven ter wereld die voldoet aan de Europese kwaliteitsnorm ‘Good Distribution Practice’ voor de behandeling van biofarmaceutische producten, maakt België tot cruciale speler in het biofarmaceutische landschap.

(1) Werkbezoek aan vaccinproducent Pfizer in Puurs, Nieuwsbericht 23 april 2021, https://www.premier.be/nl/werkbezoek-aan-vaccinproducent-pfizer-puurs

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!