Aids: van een dodelijke epidemie naar een chronische ziekte

01/12/2016

De aidsepidemie werd in 1981 ontdekt, maar ze is al veel ouder dan dat. Veroorzaakt door het human immunodeficiency virus (HIV), zorgde de ziekte destijds wereldwijd voor grote onrust door de manier waarop ze werd doorgegeven en het dodelijke virulentie ervan. Maar, de afgelopen 30 jaar is een uitzonderlijke therapeutische vooruitgang geboekt. Bij opsporing en behandeling in een vroeg stadium wordt het een chronische infectie met een haast normale levensverwachting voor de patiënt.


Dankzij aanzienlijke inspanningen van onderzoekers en wetenschappers, hebben heel wat patiënten toegang tot een doeltreffende behandeling van slechts één tablet per dag. Het onderzoek wordt steeds voortgezet en kan zich nu eerder richten op remissie. Onderzoekers zetten in op verschillende strategieën, waaronder therapeutische vaccins. Deze voortdurende inspanningen zijn bijzonder belangrijk voor België, waar de ziekte al jaren dezelfde dynamiek vertoont, met 3 nieuwe seropositieve gevallen per dag.

Patrick Reyntiens, ervaringsdeskundige bij Sensoa, het Vlaamse service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv, kreeg in 1985 te horen dat hij seropositief was. Sindsdien doorkruist hij heel België om zijn ervaringen en hoop te delen. “In die tijd was deze diagnose een doodvonnis. Er bestond geen enkel geneesmiddel tegen de ziekte. De grote doorbraak kwam er in 1996, met de combinatietherapieën. Dat betekende echter dat je soms twintig, dertig pillen per dag moest slikken. Tegenwoordig moeten heel wat patiënten slechts één tablet innemen, wat een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit betekent. Ze kunnen opnieuw normaal leven, werken, sporten. Ik kreeg mijn doodvonnis in 1985. Vandaag is aids een chronische aandoening geworden. De behandeling ervan is enorm geëvolueerd. Misschien slagen we er morgen wel in om de ziekte te genezen?” Bekijk het interview van pharma.be met Patrick Reyntiens

Lees de volledige brochure van pharma.be:

Klik hier om een PDF-versie van de brochure te lezen