Galenusprijs 2018: niet 1 maar 2 winnaars

 

Op 28 mei 2019 werd de Galenusprijs 2018 uitgereikt, in aanwezigheid van Maggie De Block, minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. De prijs voor innovatief geneesmiddel ging dit jaar zowel naar Novartis als naar Gilead, twee leden van pharma.be, voor hun doorbraak in de zogenaamde CAR-T-cel immuuntherapie.

De prestigieuze Galenusprijs, de belangrijkste prijs in ons land voor farmaceutisch onderzoek, werd dit jaar voor de 37ste keer uitgereikt. Ze bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en een medische hulpmiddel, en eert een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De laureaten worden door de jury geëerd voor de innovatieve vooruitgang die ze bieden voor patiënten. De prijs bevordert het farmaceutische onderzoek en stimuleert therapeutische innovatie in het belang van de volksgezondheid.  

 

Over de bekroonde CAR-T cel therapie

Behandelingen op basis van de versterking van de immuunrespons nemen een steeds prominentere plaats in in het therapeutisch arsenaal tegen kanker. Immunotherapie, en CAR T-therapie, biedt een mogelijke doorbraak in de strijd tegen kanker. CAR T-cel wordt omschreven als potentieel transformatief voor de behandeling van patiënten met moeilijk te behandelen vormen van kanker. Met genetisch bewerkte T-cellen, zoals chimerische antigeenreceptor T-cellen (CAR T), wordt het immuunsysteem versterkt zodat het kankercellen beter kan herkennen en aanvallen. De genetisch gemodificeerde CAR T-cel immuuntherapie wordt op maat van elke patiënt individueel geproduceerd.

Lees meer:

http://immuno-t.inmotion.care/nl/

http://www.prixgalien-galenusprijs.be/