Innovatie, transparantie en verminderd antibioticagebruik bij dieren

 

Beste lezers,

We zijn in de helft van 2019 en dit eerste semester eindigen we met positief nieuws over innovatie. Op ons Dialogue 2018-evenement (november 2018) kwamen de nieuwe perspectieven van de cel- en gentherapie al uitvoerig aan bod. We herinneren ons nog het voorbeeld van Nathan, een jonge leukemiepatiënt die aan een klinische proef met de revolutionaire CAR-T-therapie had meegedaan. Sinds 1 juni 2019 is deze therapie terugbetaald en beschikbaar in België.

De Galenusprijs 2018 voor innovatief geneesmiddel, de prestigieuze onderscheiding voor baanbrekend onderzoek, werd dit jaar gedeeld door twee leden van pharma.be voor deze buitengewoon innovatieve CAR-T behandelingen.

Onze sector werkt dag aan dag aan nieuwe oplossingen voor patiënten en doet dat in een transparante en verantwoordelijke dynamiek. Eind juni verscheen het rapport 2018 van BeTransparent, het publieke platform dat een duidelijk, eenvoudig overzicht geeft van de samenwerkingen tussen farmaceutische bedrijven en de medische gemeenschap in ons land. Terwijl enkele dagen voordien het AMCRA*-rapport over het gebruik van veterinaire antibiotica de doorslaggevende rol van de sector in het kader van de strijd tegen de resistentie van bacteriën in de verf zette. In 2018 werd een daling met 12,8% van het gebruik van antibiotica bij dieren vastgesteld.

Tot slot wil ik Jean-Christophe Tellier feliciteren, die nu voorzitter is van EFPIA, de Europese vereniging van farmaceutische bedrijven en associaties, en wens ik Eli Lilly Belgium, dat deze maand een halve eeuw aanwezigheid in België viert, een gelukkige verjaardag.

Veel leesplezier.

Catherine Rutten

CEO pharma.be

*AMCRA: Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals