20 mei is de Internationale dag van de Klinische Studies. Klinische studies spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen

 

Beste lezers,

Op maandag 20 mei 2019 vieren we naar jaarlijkse gewoonte de internationale dag van de klinische studies. In aanloop naar deze dag organiseerde pharma.be op 8 mei 2019 de vijfde editie van het Clinical Trials Forum, waar alle relevante belanghebbenden op het gebied van klinische studies samen met vertegenwoordigers van patiënten verzamelden om elkaar te ontmoeten en contacten te leggen, en om te bespreken hoe we de toch al uitstekende positie van ons land op het gebied van klinisch onderzoek kunnen verbeteren.

Inderdaad, België loopt voorop in klinische studies.

- Wist u dat België – binnen Europese context – per hoofd van de bevolking het tweede grootste aantal geneesmiddelen in ontwikkeling heeft via klinische studies en wereldwijd het derde grootste aantal? De enige twee landen die het beter doen dan wij, zijn de Verenigde Staten en Denemarken.

- Wist u dat er in België elke werkdag goedkeuring wordt verleend voor 2 nieuwe klinische onderzoeken?

- Wist u dat 52 bedrijven van pharma.be klinische studies uitvoeren in België? Er zijn veel kmo's, biotechnologische en grote innovatieve bedrijven die voor België kiezen om klinische studies uit te voeren.

Klinische proeven zijn een voorbeeld van hoe samenwerken ons sterker maakt. België heeft een uniek ecosysteem, dankzij de gezamenlijke inspanningen en de samenwerking tussen alle partners in de gezondheidszorg.

De afgelopen vijf jaar zijn er verschillende initiatieven genomen om een positieve omgeving voor klinische studies in België te behouden en zelfs te versterken. Ons land is erin geslaagd om de verscheidenheid aan therapeutische domeinen uit te breiden, het voordeel van de snelle goedkeuringen te behouden en de kwaliteit van de infrastructuur in de centra voor klinische proeven nog verder te verbeteren. België was een van de eerste landen die pilootprojecten opstartten ter voorbereiding van de Europese geharmoniseerde regelgeving. Een nieuwe wet op de klinische studie (2017) heeft één college van nationale ethische commissies in het leven geroepen. Er is veel werk verricht om het formulier voor geïnformeerde toestemming van de patiënt te harmoniseren. Het Geneesmiddelenagentschap heeft een Nationaal Innovation Office opgericht om een eenvoudig en centraal toegangspunt te bieden voor wetenschappelijke vragen. Het is in Europa een referentie geworden door de manier waarop het kmo's ondersteunt bij hun activiteiten in onderzoeke en ontwikkeling.

En wat met de toekomst? Wat mogen we de komende vijf jaar verwachten? We weten allemaal dat onze successen uit het verleden geen garantie zijn voor successen in de toekomst. Ik zie twee aspecten waaraan we de komende jaren kunnen samenwerken: hoe kunnen we de betrokkenheid van alle actoren in de gezondheidszorg stimuleren en hoe kunnen we de betrokkenheid van patiënten in klinische onderzoek stimuleren?

Deze vragen zijn aan bod gekomen op het pharma.be Clinical Trials Forum van 8 mei, en zullen verder worden besproken  in deze nieuwsbrief.

 

Veel leesplezier

Catherine Rutten - CEO pharma.be