Levensverwachting voor vrouwen in België gestegen tot 83,7 jaar, maar er blijven veel uitdagingen

 

In 1900 lag de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen rond 50 jaar. Tegen 1950 steeg dat tot ongeveer 67 jaar, en vandaag ligt de levensverwachting voor vrouwen op 83,7 jaar (1). De gezondheid van vrouwen is er, zoals die van mannen, op vooruit gegaan door de aanzienlijk verbeterde levensomstandigheden en hygiëne en door de verdere ontwikkeling van de wetenschap en de geneeskunde. De uitvinding van de anticonceptiepil was eveneens een belangrijke therapeutische revolutie - die natuurlijk ook sociale en culturele gevolgen had.

 

 

 

 

 

 

 

Naast contraceptie heeft de ontdekking van de rol van vrouwelijke hormonen nieuwe pistes geopend voor de kennis over en behandeling van invaliderende ziekten zoals osteoporose, en van potentieel dodelijke ziekten zoals hormoongevoelige tumoren (in de borsten, de eierstokken en het baarmoederslijmvlies).

Sinds enkele jaren zorgt de toename in auto-immuunziekten voor nieuwe uitdagingen. We hebben het dan bijvoorbeeld over reumatoïde polyartritis, multiple sclerose, auto-immune hyperthyroïdie of systemische lupus erythematodes - ziekten die vooral vrouwen treffen. Wat zijn vandaag, na die revoluties, de nieuwe medische en therapeutische uitdagingen voor vrouwen?

Lees hier onze brochure “De gezondheid van de vrouw” die pharma.be in 2016 ter gelegenheid van haar 50e verjaardag uitgebracht heeft.

(1)STABEL. Sterftetafels en levensverwachting