8 maart is Internationale Vrouwendag

Beste lezers,

 

Op 8 maart staan vrouwen in België, Europa en over heel de wereld in de schijnwerpers, naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag. In deze nieuwsbrief brengen we een aantal inspirerende portretten van vrouwen die werkzaam zijn in het Belgische en internationale farmaceutische ecosysteem. Zoals vele anderen oefenen ze hun beroep met passie uit en zetten ze zich dagelijks in voor onderzoek, medische vooruitgang en patiëntenzorg.

In de biofarmaceutische sector werken vrouwen op elk niveau van de organisatie, gaande van managementfuncties tot patiënten- ondersteuning, en van Onderzoek en Ontwikkeling tot de logistieke afdelingen.

Uit een enquête die onze economische experte Karen Crabbé dit jaar organiseerde onder de 130 leden van pharma.be, en waaraan de helft van onze leden (65 bedrijven) (1) hebben meegewerkt blijkt dat voor 2018:

- 50 % van de tewerkgestelden in de farmasector in België vrouwen zijn;
- zelfs 57 % in de afdelingen onderzoek en ontwikkeling (laboratoria, klinische studies, medische afdelingen, R&D, ...);
- 46 % van de leidinggevende functies in de farmasector in België worden bekleed door vrouwen;
- 29 % van de leden van de directiecomités van deze ondernemingen in België zijn vrouwen.

De farmaceutische sector biedt met andere woorden veel kansen aan vrouwen, en het is heel bemoedigend om te zien dat vrouwen deze kansen ook met beide handen grijpen. Dat blijkt ook uit de gepassioneerde videoportretten die u op het einde van deze nieuwsbrief vindt.

Maar laat ons bij deze Internationale Vrouwendag tenslotte ook even stilstaan bij de medische noden van vrouwen. De levensverwachting voor vrouwen is de afgelopen eeuw bijzonder spectaculair gestegen in België: ze bedroeg 50 jaar in het jaar 1900, en 83,7 jaar vandaag. Maar in bepaalde pathologieën, zoals multiple sclerose, auto-immuunziektes van de schildklier, of reumatoïde polyartritis, is de prevalentie van de ziekte veel meer uitgesproken bij de vrouw, dan bij de man. Er rest ons dus nog heel wat werk om daar een antwoord op te bieden. #WijGevenNietOp.

Ik wens u veel leesplezier toe.

Catherine Rutten - CEO pharma.be

 

 

 

(1) de 65 bedrijven die meewerkten aan de enquête vertegenwoordigen samen 72,8 % van het totaal aantal werknemers in de sector.