2019

Beste lezers,

pharma.be start dit jaar met een blik naar Europa en de wereld. Op 9 januari mochten wij bij Brussels Airport, DHL en Expeditors een bezoek brengen aan de installaties die zij inzetten voor de export van geneesmiddelen en (bio)farmaceutische behandelingen vanuit België.

Uit de jongste cijfers die op Europees niveau beschikbaar zijn (2017), blijkt dat ons land voor 40,3 miljard euro aan geneesmiddelen heeft uitgevoerd, bestemd voor patiënten in alle uithoeken van de wereld.

Dankzij de dynamische inzet op het vlak van (bio)farmaceutische export neemt ons land de tweede plaats in op het Europese podium, na Duistland.

Maar dat is niet het enige veelzeggende cijfer dat naar boven komt in onze recentste analyse van de positie van de Belgische (bio)farmaceutische sector in Europa. Ons land investeert een recordbedrag van 3,5 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling (R&D) en is daarmee goed voor 12,6 procent van de totale (bio)farmaceutische innovatiecapaciteit in de Europese Unie. Die toenemende investeringen zorgen ook voor nieuwe werkgelegenheid. Zo zijn er in de (bio)farmaceutische ondernemingen 5.098 onderzoekers of personen actief in onderzoek, dat is een toename van bijna 1.000 personen in vergelijking met 2014.

Bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en behandelingen behoort België stelselmatig tot de top drie van landen in de EU voor het aantal klinische studieaanvragen per miljoen inwoners.

Een steeds sterker België

Om de solide positie in onderzoek en productie van (bio)farmaceutica te behouden en zelfs te verstevigen, beschikt België ook over een uniek hulpmiddel in Europa: het “observatorium van de (bio)farmaceutische industrie", dat in september 2018 aan het werk toog. Het fungeert als een echt dashboard dat alle indicatoren (wetenschappelijke, economische, fiscale, enz.) samenbrengt en kan de aantrekkingskracht van ons land op het vlak van R&D meten om aanbevelingen te formuleren.

De Belgische (bio)farmaceutische industrie is dan ook een onmisbare partner voor de medische en wetenschappelijke vooruitgang in Europa.

In 2019 wil pharma.be, de koepelorganisatie van de industrie van innovatieve geneesmiddelen voor mens en dier, de beste gezondheidszorgen blijven bevorderen door therapeutische innovaties in geneesmiddelen. Ook dit jaar is het onze absolute prioriteit om de nieuwste behandelingen die resulteren uit onderzoek en ontwikkeling zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor de patiënten.

Met die ambitie wensen wij u een schitterend 2019 toe.

 

Catherine Rutten

CEO pharma.be

 

 


[1] "Belgium : the (bio)pharmaceutical innovation hub in the heart of Europe". Pharma figures 2017