België, een toonaangevende (bio)farmaceutische hub voor geneesmiddelenexport in Europa en wereldwijd

 

België is een belangrijke speler in Europa en in de wereld voor de export van geneesmiddelen en vaccins. In 2017 vertrok vanuit ons land voor 40,3 miljard euro aan (bio)farmaceutische waarden, goed voor 10,6% van de totale Belgische export. Daarmee haalt België de tweede plaats op het Europese podium (in absoluut volume) en moet het alleen Duitsland laten voorgaan. 12,3% van de totale Europese export van (bio)farmaceutische producten werd vanuit ons land verstuurd. De afgelopen drie jaar lag de waarde aan uitgevoerde geneesmiddelen stelselmatig boven 40 miljard euro.

 

België, even actief binnen als buiten de grenzen van de Europese Unie

Bijna de helft (48,9%) van de Belgische export is bestemd voor landen buiten de Europese Unie. Die statistiek geldt specifiek voor de (bio)farmaceutische sector. Want, wanneer we de volledige Belgische export bekijken, ligt de verdeling anders. Meer dan 72 procent van de totale Belgische esport is namelijk geconcentreerd op lidstaten van de EU.

De drie voornaamste bestemmingen buiten de EU vanuit België voor farmaceutische export, zijn de Verenigde Staten, China en Zwitserland.