De luchthaven van Brussel breidt zijn capaciteit voor farmaceutisch vrachtvervoer uit

 

Op 9 januari 2019 organiseerde pharma.be, de koepelorganisatie van ruim 130 innovatieve farmabedrijven, een bezoek aan de cargo-infrastructuren bij Brussels Airport, DHL en Expeditors om de gespecialiseerde Belgische knowhow in export van (bio)farmaceutische producten in de verf te zetten. In België zijn 32 productievestigingen van farmaceutische producten actief, 10 Europese en mondiale distributiecentra en een dicht netwerk van logistieke partners. Een uniek ecosysteem.

“Met zijn cargostrategie staat Brussels Airport al enkele jaren internationaal aan de top voor het transport van farma- en biotechproducten, sleutelsectoren in ons land. Wij blijven massaal investeren in logistieke uitrusting die aangepast is aan de specifieke vereisten van de farmaceutische en biotechnologische sector. Daardoor kunnen we onder meer de koudeketen garanderen die zo essentieel is voor geneesmiddelen en vaccins”, legt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company, uit.

Tijdens de conferentie na het terreinbezoek onderstreepte Catherine Rutten, CEO van pharma.be, de "belangrijke rol die België speelt in de distributie van (bio)farmaceutische producten en in de bijdrage tot een betere mondiale volksgezondheid."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders besloot: "De (bio)farmaceutische sector staat voor een van de meest strategische en geïntegreerde waardeketens van de Belgische economie."

Een luchthaven op maat voor geneesmiddelen en biotechnologische behandelingen

In de loop der jaren heeft de Brusselse luchthaven verschillende producten en diensten ontwikkeld op maat van de (bio)farmaceutische sector. Zo wekt de Airside Pharma Transporter heel wat belangstelling. Dat voertuig garandeert een meetbare en constante temperatuur op de taxibaan gedurende de volledige transportketen. Wat Brussels Airport ook bijzonder maakt, is de nauwe samenwerking tussen de verschillende schakels in de logistieke keten. Enkele jaren geleden werd BRUcloud gelanceerd: een open platform voor het delen van gegevens, waarop alle betrokken bedrijven informatie bijeenbrengen via een reeks digitale applicaties. Bovendien is door de recente integratie van nieuwe technologieën zoals Blockchain het papierwerk voor een deel verdwenen, een ecologische keuze die ook nog eens heel wat extra tijd en efficiency oplevert.

"Ook de komende jaren zal de luchthaven zijn strategie toespitsen op de farmasector. Zo investeert Brussels Airport 100 miljoen euro in de bouw van ultramoderne logistieke gebouwen met een oppervlakte van 100.000 m² in zijn cargozone. De helft daarvan zal speciaal ontworpen zijn voor de verhandeling van hoogwaardige en warmtegevoelige goederen, zoals (bio)farmaceutische producten", legt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company, uit.

Een luchthaven die samenwerkt met de (bio)farmaceutische sector

"Binnen het internationale samenwerkingsverband Pharma.aero, waarvan Brussels Airport samen met de luchthavens van Miami en Singapore een van de stichtende leden is, werden onlangs twee zogenaamde farmaceutische corridors ingericht op de belangrijke handelsroutes Brussel-Montevideo en Brussel-Hong Kong. Binnen die corridor respecteren alle actoren van de logistieke keten de hoge kwaliteitseisen die zijn opgelegd om een ononderbroken koudeketen te garanderen", voegt Arnaud Feist toe.