Ontdek de immuno-oncologie met professor Tessa Kerre

 

 

 

 

 

Professor Tessa Kerre van het UZ Gent legde aan de deelnemers van Dialogue 2018 uit wat immuno-oncologie juist is. Hier vindt u een korte samenvatting van haar uiteenzetting en haar Motion Comic die de verschillende therapieën nader toelicht ...

Het immuunsysteem

Ons immuunsysteem is complex. Het is bedoeld om ons organisme te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. In dat proces spelen de T-cellen een bepalende rol. Ze bevatten receptoren die de verschillende bedreigingen kunnen herkennen.

Hoe kunnen we ons immuunsysteem helpen om kanker te bestrijden? De geboorte van de immunotherapie

Hoe is immunotherapie tot stand gekomen? De klassieke behandelingen om kanker te overwinnen zijn voor de patiënten heel waardevol gebleken. Helaas brengen ze ook neveneffecten met zich mee. Of het nu gaat om chemotherapie of radiotherapie, die niet-specifieke behandelingen kunnen het organisme aantasten. Jarenlang hebben onderzoekers geprobeerd om meer doelgerichte therapieën te vinden. Uit dat onderzoekswerk is immunotherapie ontstaan.

Een steeds nauwkeurigere behandeling

De immunotherapie die vandaag wordt gebruikt als geavanceerde behandeling is het resultaat van een lang onderzoekstraject. De ontdekking van monoklonale antilichamen is een nieuwe stap vooruit in de strijd tegen kanker. Een steeds geavanceerdere techniek maakt het mogelijk om de gezonde cellen van de zieke te onderscheiden om zo het organisme beter te beschermen.

CAR T-cellen

De CAR T-techniek is een nieuwe grote stap voorwaarts. Die techniek bestaat erin de T-cellen van de patiënt te selecteren en ze in het laboratorium te voorzien van een nieuwe receptor zodat ze de kankercellen kunnen herkennen en overwinnen van zodra ze opnieuw in het lichaam worden geïnjecteerd. Die techniek werd bij de jonge Nathan toegepast.

Op dinsdag 27 november, amper enkele dagen na Dialogue 2018, sleepte prof. Kerre de prijs voor wetenschappelijke communicatie “Eos Audience Science Communication” in de wacht voor haar Motion Comic die de verschillende therapieën nadert toelicht.

Van harte gefeliciteerd!

In de rubriek “Media” kunt u de uiteenzetting van prof. Kerre en de getuigenis van Nathan en zijn ouders bekijken.

De Motion Comic vindt u hier.