Nobelprijs 2018: immunotherapie bekroond

De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde 2018 werd toegekend aan twee immunologische onderzoekers, de Amerikaan James Allison en de Japanse Tasuku Honjo, "voor hun ontdekking van kankerbehandeling door remming van de negatieve immuunregulatie".

Terwijl kanker wereldwijd elk jaar miljoenen sterfgevallen veroorzaakt, is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in de opsporing en behandeling ervan. Op 1 oktober 2018 besloot de Nobelacademie om immunotherapie te eren, een van de nieuwe kankerbehandelingen die veel te danken heeft aan de twee bekroonde immunologen.

De winnaars van de Nobelprijs 2018 beschreven twee eiwitten die de immuunrespons afremmen, "checkpoints" die moeten worden ontgrendeld om het immuunsysteem te activeren. Die ontdekkingen hebben geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe kankerbestrijdingsstrategie, die erin bestaat het immuunsysteem van de patiënt te stimuleren om tumorcellen te verwijderen. De onderzoeker James Allison van de Universiteit van Texas heeft zo het CTLA-4-eiwit geïdentificeerd dat de T-cellen afremt, de cellen die kankercellen kunnen uitschakelen. Er bestaat een behandeling die CTLA-4 blokkeert, ipilimumab, een anti-CTLA-4-antilichaam dat de immuunrespons tegen kanker activeert.

James Allison kent België. Enkele dagen voor de toekenning van de Nobelprijs nam hij de "Dr. Paul Janssen Award 2018" voor biomedisch onderzoek in ontvangst.

Paul Stoffels, MD, Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson: “Dr. Allisons innovatieve benadering, die de kracht van het immuunsysteem gebruikt om kanker te behandelen, heeft geleid tot baanbrekende therapieën die hoop geven aan patiënten over de hele wereld.”