Behandelingen van morgen voor Belgische patiënten

Beste lezers,

Patiënten genezen, hun levenskwaliteit verbeteren, ziektes afweren, dat is onze dagelijkse motivatie. Vandaag zitten we in een nieuwe dynamiek. Celtherapie, gentherapie en immuno-oncologie openen nieuwe deuren voor ons. De behandelingen evolueren omdat we ziektes steeds beter begrijpen. Dankzij wetenschappelijke vernieuwingen schakelen we geleidelijk over van algemene geneeskunde naar een steeds persoonlijkere geneeskunde.

Door celtherapieën kunnen we vandaag schade herstellen of storingen verhelpen. Door te werken met stamcellen gaan we geleidelijk aan naar een regeneratie van beschadigde organen.

Gentherapieën maken het mogelijk om de genetische code van een patiënt te herstellen. De eerste beschikbare behandeling redde het leven van kinderen die eerder opgegeven waren omwille van een defect in het immuunsysteem.

En hoe zit het met de immuno-oncologie of de ontwikkeling van de Car-T cellen waarbij T-lymfocyten (afweercellen) die bij de patiënt worden afgenomen en vervolgens in vitro worden versterkt ervoor zorgen dat ze kankercellen kunnen verslaan?

In die nieuwe onderzoeksgebieden zijn de hier gevestigde biotechnologiebedrijven voorlopers. Zij plaatsen België in het middelpunt van de ontwikkeling. Daarom moeten we innovatie aanmoedigen en bedrijven steunen om samen te bouwen aan een betere toekomst voor patiënten.

 Catherine Rutten - CEO pharma.be