Vermijd griep! Het vaccin is er om u te helpen

Waarom zich laten vaccineren tegen seizoensgriep?

De griep is vooral gevaarlijk vanwege de complicaties die het kan veroorzaken. Deze complicaties zijn voornamelijk longontstekingen. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen door longontsteking nemen tijdens het griepseizoen aanzienlijk toe.

 

Wie moet zich laten vaccineren ?

Elk jaar publiceert de Belgische Hoge Gezondheidsraad zijn aanbevelingen inzake vaccinatie tegen de seizoensgriep. Voor het seizoen 2018-2019 wordt vaccinatie aanbevolen voor de volgende 3 doelgroepen:

Groep 1 Personen met een risico op complicaties (zwangere vrouwen, chronisch zieken ouder dan 6 maanden, personen ouder dan 65 jaar, personen die verblijven in een zorinstelling, kinderen ouder dan 6 maanden onder langdurige aspirinetherapie);

Groep 2 personen werkzaam in de gezondheidssector;

Groep 3 personen die onder hetzelfde dak wonen als groep 1 of kinderen jonger dan 6 maanden.

Ook voor personen die niet tot deze groepen behoren is vaccinatie zinvol om complicaties te vermijden.

Ondek hier het volledige rapport van de Hoge Gezondheidsraad

Wanneer zich laten vaccineren ?

Vaccinatie is aanbevolen vanaf begin oktober. Bij volwassenen beperkt het zich tot 1 injectie die jaarlijks herhaald moet worden.

Op basis van de gegevens over de vaccinveiligheid beveelt de Raad aan om ongeacht de leeftijd en dus zuigelingen van 6 tot 36 maanden inbegrepen, de volledige dosis van 0.5 ml van het vaccin toe te dienen.

Kinderen jonger dan 9 jaar die voor de eerste keer gevaccineerd worden, hebben een 2e dosis van het vaccin nodig binnen de 4 weken.

Meer info: klik hier voor het volledige rapport van de Hoge Gezondheidsraad.

Bron : Hoge Gezondheidsraad – HGR n°9488