Europa verenigd in de strijd tegen griep

Een Europees Manifest voor griepvaccinatie

Om de dekkingsgraad van seizoensgriep in Europa te verhogen, werd in Europe een oproep tot meer actie gelanceerd. Het doel is om de impact van deze ziekte te verminderen en zo de gezondheid en kwaliteit van leven van de bevolking te verbeteren. De griep is namelijk een levensbedreigende ziekte. Elk jaar treft het 5 tot 10% van de wereldbevolking, wat resulteert in  650.000 doden en 3 tot 5 miljoen gevallen van ernstige ziekte [1].

Griep is vooral gevaarlijk voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, mensen met chronische ziekten, zwangere vrouwen en kinderen, omdat ze een hoger risico hebben om ernstige complicaties te ontwikkelen als gevolg van griep-infectie [2].
Griepvaccinatie is één van de grootste medische verwezelijkingen van de vorige eeuw en één van de krachtigste en meest succesvolle maatregelen voor de volksgezondheid [3]. Al bijna 80 jaar [4] heeft vaccinatie de wereldbevolking beschermd tegen grieppandemieën en de economische en sociale gevolgen van seizoensgriep verminderd. Het speelt een sleutelrol in de strijd tegen antimicrobiële resistentie door virale infecties te verminderen en daardoor het voorschrijven van antibiotica te vermijden. De dekkingsgraad van vaccinaties voor seizoensgriep blijft echter laag in veel Europese landen en is zelfs nog dalende in een aantal van die landen.

 

Een wereldwijd goed begrip over de  veiligheid en de voordelen van griepvaccinatie is cruciaal in de context van de huidige uitdagingen waarmee de Europese gezondheidszorgstelsels worden geconfronteerd[5] .

 

Het Europees manifest : een multistakeholder initiatief

De Influenza Vaccine Steering Group is in 2017 bijeengekomen om de inhoud van het manifest te bespreken en te beschrijven. Deze groep omvat beleidsmakers, vertegenwoordigers van patiëntengroepen, clinici en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven,  voorgezeten door een vaccinatiedeskundige en een beleidsmedewerker. Vaccines Europe (de vereniging die gespecialiseerd is in vaccins binnen de Europese Federatie van Farmaceutische Industrie en Associaties (EFPIA)), ondersteunt dit initiatief.
 
 
Ontdek hier het Europees Manifest.

[1] Global Seasonal Influenza-associated Mortality Collaborator Network, Estimates of global seasonal influenza-associated respiratory mortality: a modelling study, December 2017, http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)33293-2 [Accessed on 18 December 2017].
[2] 2008 ECDC Guidance on Priority Risk Groups for Influenza Vaccination
[3] Vytenis Andriukaitis, Commissioner for Health and Food Safety presenting the EU Health Award for NGOs promoting vaccination at the annual EU Health Policy Platform on 27 November 2017.
[4] Hannoun C., The evolving history of influenza viruses and influenza vaccines, Expert Rev Vaccines. 2013 Sep;12(9):1085-94.
[5] Martin Seychell, Deputy Director-General of DG Santé addressing a key-note speech on the High-level hearing on the implementation of the Council Recommendation on seasonal influenza vaccination on 30 April 2015.