Kanker

 

‘Kanker’ is de verzamelnaam voor een groep ziekten waarbij abnormale lichaamscellen zich op een chaotische manier delen en verspreiden, wat resulteert in de vorming van tumoren. De kankercellen kunnen vervolgens andere organen aantasten en secundaire tumoren uitlokken: de zogenaamde ‘metastasen’ of ‘uitzaaiingen’.

  

 

België is een Europese leider in het onderzoek naar vooruitstrevende kankerbehandelingen. Een vijfde (20%) van de nieuwe, hoogtechnologische kankergeneesmiddelen en therapieën in Europa worden in ons land ontwikkeld of getest.

Over de hele wereld zijn er momenteel zo’n 1.813 kankergeneesmiddelen in ontwikkeling, rekening houdend met alle ontwikkelingsfasen van een geneesmiddel. Dit is 26% van de 7.000 nieuwe geneesmiddelen die wereldwijd in ontwikkeling zijn. Het cijfer weerspiegelt de vastberadenheid van onderzoekers om kanker te bestrijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote investeringen in onderzoek, hogere overlevingskansen

Mede dankzij de grote investeringen in de nieuwe farmaceutische behandelingen is de afgelopen decennia een indrukwekkende stijging van overlevingskansen merkbaar bij kankerpatiënten. De overleving op 5 jaar (definitieve remissie) is 59% bij mannen en 69% bij vrouwen[2].

Volgens recente cijfers, zal ongeveer één op drie mannen en één op vier vrouwen te maken krijgen met de ziekte voor hun 75ste levensjaar. In België is kanker de op één na belangrijkste doodsoorzaak (26,3% van het totaal). Bij mannen komt kanker sinds 2006 zelfs op de eerste plaats (29,7%)[1].

Meest voorkomende kankers in België

In 2015 werden in België 67.087 nieuwe diagnoses van kanker (exclusief non-melanoma huidkanker) geregistreerd. De drie meest voorkomende tumoren bij mannen zijn nog steeds prostaatkanker, longkanker en colorectale kanker. Bij vrouwen is het borstkanker, dikkedarmkanker en longkanker.

Deze kankers vormen samen 54% van alle diagnoses van kanker bij mannen en vrouwen.

Source : Belgian Cancer Register, 2015


[1] FOD Economie, 2014
[2] Belgian Cancer Registry, Cancer Burden in Belgium, 2015, pp. 21-22