Focus op twee nieuwe indicatoren
Naast onze referentie-indicatoren, die opnieuw de positieve dynamiek van de bio-farmasector aantonen, wordt er dit jaar bijkomend aandacht besteed aan twee nieuwe indicatoren.
De eerste betreft het aantal patentaanvragen, 'wat we een output-indicator noemen in vergelijking met de omvang van de O&O-investeringen of het aantal onderzoekers, wat beide input-indicatoren zijn, legt Thomas Cloots, Economic Expert, uit. Met één patentaanvraag per dag en een toename van bijna 50% sinds 2015, scoort de sector bijzonder hoog.'
De tweede toont de diversiteit van het Belgische bio-farmaceutische landschap, door een inzicht te geven in de verdeling van de bio-farmaceutische bedrijven op vlak van omvang. Zo stellen we vast dat 'liefst 90% van onze bedrijven KMO’s zijn die samen 28% van de tewerkstelling voor hun rekening nemen. Het gaat dus niet enkel om multinationale bedrijven, zoals vaak wordt gedacht', aldus onze expert.
Een substantiële bijdrage aan de Belgische economie
Jaar na jaar toont de 'Farmacijfers' brochure een constante groei van de bio-farmasector in België. 2019 is geen uitzondering op deze regel. Als we de groei van de export als voorbeeld nemen, dan zien we dat deze voor een positieve handelsbalans ter waarde van 7,2 miljard euro (1) zorgt. Een indrukwekkend resultaat dat de substantiële bijdrage van de bio-farmasector aan de Belgische economie onderstreept. In dit verband komt ook het Observatorium voor de farmaceutische industrie - waarin de regering, vooraanstaande academici en overheidsinstellingen (zoals het Planbureau en de NBB), alsook de industrie zetelen - in zijn eerste rapport tot de conclusie dat 'de farmaceutische industrie in België een dynamische en productieve sector is. Het is eveneens de enige industriële bedrijfstak die in staat was om over een langere periode zowel zijn productiviteit als tewerkstelling te laten toenemen'. (2)
Economische bijdrage veel groter dan uitgaven voor geneesmiddelen
De bio-farmasector in België investeerde in 2019 3,8 miljard euro in O&O en realiseerde een handelsoverschot van 7,2 miljard euro. Dit maakt dat de economische bijdrage van de sector veel groter is dan de uitgaven voor geneesmiddelen, die worden terugbetaald door de overheid.
“In België bedroegen de uitgaven voor geneesmiddelen, die terugvloeiden als inkomsten naar de bio-farmasector, in 2019 ongeveer 3,5 miljard euro, preciseert Geert Steurs, Chief Economist. Dat is een investering die resulteert in meer gezondheid met de bijhorende economische voordelen zoals meer productieve levensjaren. Maar bovendien is België één van de weinige landen waar de uitgaven voor geneesmiddelen zo ruim gecompenseerd worden door de economische bijdrage van de bio-farmasector. We moeten beseffen dat dit geen evidentie is”, voegt hij eraan toe.
Wat brengt de toekomst?
De huidige sterke positie van de bio-farmasector is geen garantie voor de toekomst. Andere landen zijn jaloers op België en hebben in het recente verleden al maatregelen genomen om hun bio-farmasector te ondersteunen. Daarom is het belangrijk de competitiviteit van de sector verder op te volgen, in een internationaal vergelijkend perspectief, zoals dat gebeurt door het Observatorium voor de farmaceutische industrie. Dit Observatorium formuleerde vorige zomer een aantal aanbevelingen die zeer relevant blijven, waaronder het belang van een stabiel investeringsklimaat in België, de verdere verbetering van de samenwerking tussen enerzijds universiteiten, instellingen voor hoger onderwijs of onderzoeksinstellingen en anderzijds farmaceutische ondernemingen, en ten slotte het onderzoeken van de specifieke personeelsnoden voor de sector. (3)
COVID-19: de bio-farma als strategische sector
De pandemie die we vandaag meemaken opent het debat binnen de Europese Unie. 'Binnen de EU is een discussie lopende over het industriebeleid na COVID-19', vertelt Geert Steurs. De ‘strategische sectoren’ waarvoor naar een strategische autonomie zal worden gestreefd zijn geïdentificeerd. Op dit ogenblik zijn medische producten en diensten (medische apparatuur, diagnostiek, medicijnen, vaccins, ...) geïdentificeerd als strategische sector. 'Dat biedt opportuniteiten voor een competitieve Belgische bio-farmasector om nieuwe investeringen aan te trekken in ons land', onderstreept Geert Steurs.
Klik hier voor de brochure 'Farmacijfers 2019'
(1) Bron : NBB, Buitenlandse handel, , communautair concept
(2) Observatorium voor de farmaceutische industrie, Verkennend onderzoek en aanbevelingen over het concurrentievermogen van de farmaceutische industrie, juni 2019, FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, Algemene Directie Economische Analyses en Internationale Economie
(3) Samenvatting van de conclusies van Ajit Shetty, Voorzitter van het Observatorium voor de farmaceutische industrie: https://www.youtube.com/watch?v=paahZcVvukU&feature=youtu.be |