Veel van onze bedrijven werken met man en macht mee aan een oplossing. Ze delen kennis, zetten klinische studies op, werken samen met academische centra en overheden, en gooien productielijnen om zodat ze kunnen beantwoorden aan de acute noden van vaccins en behandelingen voor de hele wereld. Ze zetten in een nooit eerder geziene inspanning méér mensen en méér middelen in om behandelingen ontwikkeld, getest en goedgekeurd te krijgen voor de patiënten.
Ons land kan in de strijd tegen COVID-19 een grote internationale rol spelen, dankzij een solide en zich steeds verder ontwikkelende bio-farmasector. Die is de voorbije jaren uitgegroeid tot een unieke cluster van grote en kleine bedrijven, van internationale spelers én Belgische spin-offs en start-ups die elkaar naar nieuwe wetenschappelijke horizonten leiden. Met haar grote onderzoeks-, productie- en exportcapaciteit, is de bio-farmasector niet alleen één van de sterke gangmakers van de Belgische kennis- en verwerkende economie, maar tevens een belangrijke schakel op bio-farmaceutisch wereldniveau.
Uit de ‘Farmacijfers 2019’ blijkt eens te meer de dynamiek van onze sector, met sterke groei in alle domeinen: onderzoek en ontwikkeling, export en tewerkstelling voor de Belgische economie.
De sterk uitgebouwde internationale positie van ons land is echter geen vaste verworvenheid. We moeten deze blijven koesteren en verder versterken. Andere landen zitten niet stil en rollen graag de rode loper uit voor deze innovatieve sector. Laat ons dus permanent waken over onze competitiviteit.
Alleen zo kan de Belgische bio-farmasector mee aan de wieg blijven staan van nieuwe vaccins en behandelingen.
Ann Adriaensen CEO ad interim pharma.be |