Farmasector in België

Farmacijfers 2015

De kerncijfers voor 2015 bevestigen de kracht van de Belgische farmaceutische sector als jobcreator, als leider in onderzoek en ontwikkeling, als exportkampioen en toonaangevende producent binnen de Belgische industrie.

1. Opmerkelijke exportkampioen

In 2015 werd voor meer dan 41 miljard euro aan geneesmiddelen en vaccins geëxporteerd vanuit België. Dit is een groei van +3,7%, en een historisch record. Het resulteerde in een positieve handelsbalans van 6,1 miljard euro. Bijna de helft (46,9%) van die export gaat naar landen buiten de Europese Unie. Dat is bijzonder veel, en bijna dubbel zoveel als voor alle sectoren in België samen (28,2% van de export naar landen buiten de EU). Het is een duidelijke illustratie van de wereldwijde erkenning van de Belgische knowhow op het gebied van ontwikkeling, productie en distributie van geneesmiddelen en vaccins.

 

 

 

 

 

 

2. Bevestiging als sterke jobcreator

De farmaceutische sector blijft een sterke jobcreator in ons land : in 2015 steeg het aantal jobs met +1,8%, tot een totaal van 34.698 arbeidsplaatsen. Daarnaast zorgen de ruim 200 farmaceutische bedrijven voor nog minstens drie keer zoveel jobs in andere sectoren, zoals in de toeleverende bedrijven en in de distributiesector.
Er is een goede mix tussen mannen en vrouwen in de sector : er zijn nagenoeg evenveel vrouwen (49,4%) als mannen (50,6%) actief. Vier op de tien directiefuncties worden door een vrouw uitgeoefend, en specifiek in Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) stijgt het aandeel van de vrouwen zelfs tot 60%. Zes op de tien werknemers in de farmasector zijn hoger geschoold; een belangrijke troef om de wetenschappelijke kennis en de competitiviteit in ons land te bewaren.

 

 

 

 

 

 

3. Leidende investeerder in Onderzoek & Ontwikkeling van geneesmiddelen

De investeringen in O&O van nieuwe geneesmiddelen stegen met 5,5% in 2015 tot bijna 2,6 miljard euro. Zo blijft de farmaceutische sector in België een belangrijke voortrekker op het gebied van innovatie. Deze investeringen vertalen zich ook in nieuwe jobs : het aantal onderzoekers in België steeg tot ruim 4.200 (+2,9% sinds 2014). Dankzij het wetenschappelijk onderzoek van topniveau, profileert België zich steeds meer als laboratorium van hoop voor patiënten uit alle hoeken van de wereld.

 

 

 

 

 

 

4. Toonaangevende producent binnen de Belgische industrie

In 2015 werd een enorme groei opgetekend in de totale waarde van wat er aan geneesmiddelen en vaccins geproduceerd wordt in ons land : +21,7%, tot een totale waarde van 11,3 miljard euro. Het aandeel van de waarde van de geproduceerde biofarmaceutische producten in de hele verwerkende industrie steeg daardoor van 6,3% in 2014 tot 7,8% in 2015.
De toegevoegde waarde per werknemer in de farmaceutische sector blijft bijzonder hoog :181.500 euro pp. Daarmee bekleedt de sector de tweede plaats van alle industriële sectoren in België.

 

 

 

 

 

 ______________________________________________________

Farmacijfers 2014